Уилям Сидни Портър е роден в плантация на име Уърт

...
Уилям Сидни Портър е роден в плантация на име Уърт
Коментари Харесай

Роден е О.Хенри, американски писател

Уилям Сидни Портър е роден в ферма на име Уърт Плейс в Грийнсбъро, Северна Каролина. Неговият татко, Алджърнън Сидни Портър (Algernon Sidney Porter), е бил доктор. На тригодишна възраст Уилям губи майка си, която умира от туберкулоза. Той и татко му се местят в дома на баба му по бащина линия, където бъдещият публицист израства под грижите на старата жена и вуйна си.
Уилям бил прочут като буен четец. През 1876 година той приключва началното учебно заведение, ръководено от неговата вуйна. След това се записва в гимназията Линси Стрийт Хай Скул. През 1879 година стартира да работи като счетоводител в аптеката на чичо си, а през 1881 година – когато е единствено на деветнадесет годишна възраст – се дипломира като фармацевт.
През 1882 година Уилям отива в Тексас, където в началото работи като пастир и общ служащ в едно ранчо в окръг Ла Сал. След това живее и работи в Хюстън, като сменя разнообразни специалности – на фармацевт, чертожник, публицист, банков служител. Докато е в Тексас съумява да научи и испански език.
През 1887 година се реалокира в Остин, където се дами за седемнадесетгодишната Атъл Естес (Athol Estes) макар възраженията и неодобрението от страна на родителите ѝ. През 1888 година Атъл ражда наследник, само че заради обстоятелството, че и тя, и брачният партньор ѝ са заболели от туберкулоза по това време, скоро след раждането бебето умира. Година по-късно Атъл ражда второ дете – този път момиче, кръстено Маргарет.
През 1894 година Портър стартира да издава хумористичния седмичник „ Ролинг Стоун “(„ The Rolling Stone “ – " търкалящият се камък “ в букв. превод, а като идиом „ скитника, бродягата “) и в същото време работи като касиер в банка в Остин. Един ден той е упрекнат в корист с паричните средства на банката и е заставен да напусне. През 1895 година, откакто седмичникът му банкрутира, Уилям се мести в Хюстън и се причислява към вестник „ Хюстън Пост “ като кореспондент и създател на лична колонка. Скоро по-късно той е задържан за злоупотребите по отношение на предходната му работа в банката в Остин.
Портър е пуснат под гаранция и ден преди провеждането на делото на 7 юли 1896 година той избягава от града. Няколко месеца се укрива от управляващите в Ню Орлиънс, а по-късно и в Хондурас. Следващата година (1897) обаче той научава, че жена му е умряла и се връща в Съединени американски щати, където се предава непринудено на управляващите с молба за намаляване на присъдата.
Атъл Естес Портър умира на 25 юли 1897 година Портър е наказан на 5 години за нелегално заграбване на пари макар оспорваните диспути в съда по отношение на фактическата му виновност. Така на 25 април 1898 година той е вкаран в пандиза Охайо Стейт Пенитеншъри. На 24 юли 1901 година е освободен предварително за положително държание, откакто към този момент е излежал три години от присъдата си.
Докато е в пандиза Портър стартира да написа къси разкази, с цел да припечелва пари, нужни за издръжката на щерка му Маргарет. Първото му произведение Whistling Dick’s Christmas Stocking се появява през 1899 в списание „ МакКлуър`с Мегъзин “ (McClure’s Magazine). През времето, в което е в пандиза, той съумява да напише най-малко дванадесет описа. Когато през 1901 година го освобождават предварително, той взема решение да промени името си, с цел да не схванат неговите читатели, че е бил в пандиза. Започва да подписва разказите си с литературния псевдоним „ О.Хенри “ (O.Henry).
Портър се подписва и с други имена, изключително постоянно с „ Джеймс Л. Блис. “ Този псевдоним той употребява до момента в който работи за списание „ Ейнсли`с Магъзин “ (Ainslee`s Magazine) в Ню Йорк след освобождението му от пандиза. Но псевдонимът „ О.Хенри “ е името, с което Портър бива разпознаван от редакторите на списания и читателската публика и което му носи най-големи облаги от продажбите на разказите му. Затова малко след 1903 година Портър стартира да употребява извънредно и единствено „ О.Хенри “ при подписването под творбите си.
През 1902 година Портър се мести в Ню Йорк и от декември 1903 година до януари 1906 година написа по един роман седмично за „ Ню Йорк Уърлд “ (New York World), а разгласява също и в други списания. Портър се дами още веднъж през 1907 година за детската си обич Сара Линдзи Колман (Sarah Lindsey Coleman). Дали поради триумфа на късите му разкази, които биват оповестени в голям брой списания и издавани в сборници, или поради напрежението, съпътстващо огромния му триумф, Портър се пропива. Това утежнява връзките със брачната половинка му и година след сключването на брака им тя го напуща.
Последната година от живота на Портър минава в дълги алкохолни нощи, влошено здравословно положение и парични проблеми. Умира на 5 юни 1910 година от цироза на черния дроб. След погребална работа в Ню Йорк е заровен в Ашвил, Северна Каролина. Дъщеря му Маргарет Уърт Портър (Margaret Worth Porter) умира през 1927 година и е заровена до татко си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР