Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия е новият президент на

...
Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия е новият президент на
Коментари Харесай

Критикуван от Китай кандидат спечели президентските избори в Тайван

Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия е новият президент на Тайван . Досега той беше вицепрезидент и в събота завоюва с 40% от гласовете пред главния си противник Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай " Гуоминдан ".

Преди Лай се определяше като последовател на цялостната самостоятелност на острова, само че в този момент се застъпва за подсилване на защитата му в съдействие със Съединени американски щати. Китай го назова " рисков сепаратист ".

Новината идва на фона на от Съединени американски щати директна военна помощ за Тайван. Пекин счита самоуправляващия се Тайван за своя територия и заплашва да го анексира със мощ, в случай че това се наложи. Управляващата комунистическа партия е изрично срещу самостоятелната политика на острова и интернационалното съдействие. От 1949 година Тайван се счита за суверенна страна със лична конституция.

След оповестяването на резултатите от изборите Уилям Лай сподели, че самоуправляващият се остров е съумял да се оправи с опитите да бъде повлияно на вота, с което насочи рецензии към Китай.

" Тайванският народ сполучливо се опълчи на напъните на външни сили да повлияят на тези избори ", сподели Лай.

Той е приключил Харвард. Настоящата администрация на Тайван заявява нуждата от понижаване на икономическото въздействие на Пекин върху Тайпе и внезапно усилва разноските за защита.

Преди гласуването в събота Пекин сподели, победа на Лай може да докара до " борба и спор ". Китайският президент Си Дзинпин назова обединяването на Китай и Тайван " историческа наложителност " в телевизионно послание преди изборите.

В събота Министерството на защитата на Тайван сподели, че от петък вечерта до момента наоколо до острова са регистрирани шест китайски военни кораба и осем самолета. Един аероплан е навлязъл във въздушното пространство на отчасти приетата република.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР