Уилям Лай, фаворитът за президент на изборите в Тайван през

...
Уилям Лай, фаворитът за президент на изборите в Тайван през
Коментари Харесай

Уилям Лай назначи бившия американски пратеник на Тайван за кандидат на изборите

Уилям Лай, любимецът за президент на изборите в Тайван през 2024 година, назначи Хсиао Би-кхим, самоуправляващия се някогашен делегат на острова в Съединените щати, като негов вицепрезидент.

Лай, претендентът за ръководещата Демократическа прогресивна партия (DPP) и индивидът, водещ в множеството изследвания на публичното мнение преди изборите на 13 януари, сподели, че 52-годишният Hsiao е верният човек за работата.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Опозиционната коалиция на Тайван не съумя да избере претендент на фона на разногласия за изборите Пет извода от срещата на върха Байдън-Си на Филоли Естейт в Калифорния Опозиционните партии в Тайван ще работят дружно за изборите през януари Китайското следствие на Foxconn е „ политическо “, споделя шефът на сигурността на Тайван завършек на списъка

В обява на страницата си във Фейсбук Лай сподели, че публично ще показа Хсиао като собствен съотборник в понеделник следобяд.

Министерството на външните работи на Тайван съобщи, че е приело нейната оставка.

„ Вярвам, че Би-Ким несъмнено е отличен човек, що се отнася до дипломатическата работа на Тайван през днешния ден, и тя е необичаен дипломатически гений в нашата страна “, сподели Лай.

„ Уверен съм, че дружно с Bi-khim ще успеем през последните 50 дни да обединим консенсуса на хората и да обединим всички сили, с цел да спечелим изборите и да позволим на Тайван да продължи да пораства по постоянен път напред. ”

Тайван се насочва към урните в миг, когато Пекин става все по-настоятелен в претенциите си към демократичния остров, който съгласно него е част от Китай. Тя не изключва потреблението на мощ за реализиране на задачата си.

ДПП, която завоюва властта през 2016 година при президента Цай Инг-вен, съобщи, че народът на Тайван би трябвало да избере своето бъдеще.

Подобно на Лай, Хсиао е презирана от Китай, който два пъти й наложи наказания, последно през април, наричайки я „ твърдолюбив герой за самостоятелност “.

Китайската работа по въпросите на Тайван предходната седмица назова Лай и Сяо „ двоен акт за самостоятелност “, добавяйки, че хората на Тайван са били „ доста ясни “ какво значи тяхното партньорство за „ обстановката в Тайванския пролив “. Не дава детайлности.

Китай организира военни учения към Тайван през август, откакто Лай се завърна от малко посещаване в Съединени американски щати. Китайската войска съобщи, че нейните учения са " съществено предизвестие против сепаратистките сили за самостоятелност на Тайван, които се заговарят с външни сили, с цел да предизвикат ".

Хсиао стана в действителност дипломат на Тайпе в Съединени американски щати през 2020 година и е необятно считан за посланик с положителни връзки, който умее да се оправя с геополитическото напрежение сред Вашингтон и Пекин.

Рупърт Хамънд-Чембърс, президент на Американско-тайванския бизнес съвет, който познава Хсиао от 90-те години на предишния век, сподели, че тя е „ страховит политик “ и би добавила по този начин нужната дипломатическа и защитна тежест към билета на Лай.

„ Връзките на Би-хим във [Вашингтон] ще бъдат скъпи за президента Лай, в случай че бъде определен. Тя ще внесе всички тези връзки в неговото държавно управление, а той няма такива “, сподели той пред организация Ройтерс.

Съединени американски щати са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжия на острова, макар че, както множеството страни, нямат публични връзки с Тайпе.

Гладкото отношение на ДПП към нейните претенденти за избори е в контрастност с напъните на двете съществени опозиционни партии в Тайван да се спогодят за общ лист.

Най-голямата опозиционна партия, Гоминдан (КМТ), която обичайно поддържа по-тесни връзки с Пекин, е в спор с по-малката Тайванска национална партия за това кой от техните претенденти да се кандидатира за президент и кой за вицепрезидент, откакто в началото се съгласиха да работим дружно.

Крайният период за вписване на претендентите за президент в изборната комисия е този петък.

Хсиао е роден в Япония на татко тайванец и майка американка и в началото е работил в офиса на тогавашния президент Чън Шуйбиан, също от ДПП, а по-късно като партиен народен представител.

Необичайно в Тайван, тя употребява тайванско изписване на името си Hokkien на британски, с цел да подчертае самоличността си като тайванка, а не китайка.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР