Уилър е летял на B-17 на ВВС на САЩ и

...
Уилър е летял на B-17 на ВВС на САЩ и
Коментари Харесай

Цветни КАДРИ: Американски пилоти бомбардират Хитлер, за да спасят Свободния свят

Уилър е летял на B-17 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и е съумял да снима фрагментите за своя прочут боен филм The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress.
Сега, нов документален филм на НВО с името The Cold Blue е употребявал възобновени фрагменти на Уилър, с цел да покаже смелостта на американските военни водачи.



Самолетът, именуван The Memphis Belle, е бил включен в състава на американските Военновъздушни сили през юли 1942 година. Впоследствие е бил основан в Престуил в Шотландия през септември същата година. Самолетът е извършил 26 задачи, летейки над Франция, Холандия и Германия. Успешно е свалил осем немски самолета.
Повечето задачи на самолета са били изпълнени от еднакъв екипаж, управителен от капитан Робърт К. Морган.

На 17 май 1943 година самолетът Memphis Belle излетява от Англия в група от 159 самолета B-17, които е трябвало да бомбардират пристанища на подводници в Лориан, Франция.

Когато същият следобяд самолетът кацнал недокоснат, десетимата мъже на борда чествали. Те одеве били станали първият екипаж на бомбардировач, който е оживял в 25 следващи задачи.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР