Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е

...
Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е
Коментари Харесай

В интернет стартира Уикипедия

Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно наличие. Тя е динамичен артикул на сътрудничещи си доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до Интернет да взе участие в редактирането ѝ. Проектът стартира на 15 януари 2001 година като допълнение към Нюпедия, която се сформира от специалисти. Понастоящем Уикипедия се ръководи от организацията с нестопанска цел Фондация Уикимедия. В Уикипедия има над 20 милиона публикации, в това число над 200 000 в българоезичната ѝ версия, основани от над 100 000 доброволци. През годините на своето битие Уикипедия завоюва огромна известност, насърчавайки зараждането на други сродни планове като Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.
Статиите в Уикипедия постоянно са представени както от масмедиите, по този начин и в университетските среди: огромните ѝ преимущества са нейното свободно разпространяване и списване, както и необятният ѝ обсег на тематики. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „ Неутрална позиция “, според която главните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе справедлива истина. Така или другояче, славата на Уикипедия като меродавен указател е оспорвана. Отворената ѝ природа разрешава вандализъм, грешки, непридържане към признати правила, ниско качество и персонално мнение. Уикипедия – спрямо обичайните енциклопедии – е подложена на критика също и за систематична пристрастност, предпочитане на консенсуса пред персоналния престиж и хипотетична липса на съответна отговорност за публикациите.
Съществуват над 270 разноезични версии на Уикипедия, към 100 от които относително дейни. Към март 2011 година англоезичната, немскоезичната, рускоезичната и френскоезичната версии са единствените, разполагащи с над 1 милион публикации. Над 100 000 публикации имат и 33 други – на: полски, японски, италиански, нидерландски, португалски, испански, шведски, български, китайски, корейски, норвежки (букмол), фински, каталонски, волапюк, румънски, украински, турски, маджарски, чешки, есперанто, датски, индонезийски, словашки, арабски, виетнамски, сръбски, литовски, иврит, малайски, словенски и уарай-уарай.
Съществуват раздели на Уикипедия, написани на мъртви езици (например Уикипедия на латински език и Уикипедия на старобългарски), както и раздели на изкуствени езици (на есперанто, на волапюк, на идо, на интерлингва, на новиал, на окцидентал и на ложбан).
Немската версия е популяризирана и на DVD-ROM, а доста от версиите ѝ са дублирани или разклонени на други уеб-сайтове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР