Уикенд приключенията тази седмица ни отвеждат по южните склонове на

...
Уикенд приключенията тази седмица ни отвеждат по южните склонове на
Коментари Харесай

Уикенд в Хисаря

Уикенд приключенията тази седмица ни водят по южните скатове на Средна гора, където се намира един от най-древните български градове. Всяка година Хисаря притегля от ден на ден туристи от България и чужбина, които посещават града, с цел да се потопят освен в топлите минерални извори, само че и в духа на античната история.

Как да стигнем

Хисаря се намира в Южна България, на към 45 км от Пловдив и 24 км от Карлово. Отбива се от пътя Карлово-Пловдив, като се минава през село Михилци.

 Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да вършим и да забележим в града на Васил Левски

Древността

Първите данни за Хисаря датират от IV-III век преди новата епоха. Градът е учреден преди 17 епохи от римския император Диоклециан, който се открива там, поради скъпите минерални води.

От дълбока античност до през днешния ден животът към минералните извори на Хисаря не е прекъсвал. Лечебните качества на водите са причина разнообразни цивилизации освен да минават, само че и да се заселват там, оставящи скъпи мостри от своята просвета.

Хисар или Хисаря

Дълги години след завладяването на пловдивския край от османските турци мястото, където през днешния ден се намира града, е било обезлюдено. През XVII век в северозападната част на крепостта върху руините на античните и средновековни здания било основано малко селце от анадолски преселници, наречено Хисар - арабска дума, която значи цитадела.

 Снимка 389609

След Освобождението село Хисар става известен балнеолечебен център. През 1942 година то се слива със прилежащото село Момина баня и е наименувано Хисар-Момина баня. През 1964 година е оповестено за град с името Хисаря.

Забележителностите, които да посетим в Хисаря

Южна крепостна стена " Камилите "

 Снимка 389615

Южната крепостна врата е основната врата на римския град Диоклецианополис. Нарича се по този начин, тъй като при започване на XX в. вратата е била разграничена и приличала на две застанали една против друга камили.

Термите на Диоклецианопол

 Снимка 389607

Те са едни от дребното известни термални римски бани в Европа. Комплексът обгръща към 3000 кв.м повърхност и се намира директно до извора " Момина сълза ".

Изворът " Момина сълза "

 Снимка 389606

На територията на Хисаря има 22 извора. Един от най-популярните е " Момина сълза ", чиято вода е извънредно лековита и богата на разнообразни химични съединения, подобаващи при редица болести (най-вече стомашно-чревни). Температурата на водата е 42 градуса.

Късноримската фамилна гробница

 Снимка 389611

Впечатлява с направата на пъстроцветната подова мозайка. Запазени са следи от фрески в растителен и геометричен орнамент. Гробницата датира от IV век.

Старите къщи

В града има и доста остарели къщи, които обаче са много забавни, поради архитектурната стойност, която имат.

 Снимка 389619

Макар доста от тях да са изоставени, не престават да лъхат на аристократичност, поради своята пъстрота и пищност. Просто няма по какъв начин да ги подминем.

Паркът " Маймун дере "

Намира се настрана от крепостните стени на античния град. Необичайното име на парка ни се обяснява, откакто локалните хора ни описват по какъв начин по турско време през града прекосявали доста кервани с пътуващи търговци.

Веднъж се случило по този начин, че бил разпръснат кортеж, пренасящ маймуни. Заради топлата и мека зима в региона, доста от маймуните се заселели в парка и живяли там в продължение на доста години. През една доста студена зима в края на XIX век обаче, маймуните не издържали на студа и измрели.

Какво друго

Освен към този момент изредените забележителности, Хисаря си коства да бъде посетен даже и единствено поради минералната вода в града. Много хотели оферират разнообразни СПА процедури, където можем да си отпуснем умерено и да се насладим на една отлична отмора.

 Уикенд в Мелник и Рупите
Уикенд в Мелник и Рупите

И да забележим, и да хапнем, и да пийнем
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР