Угандски военен съд призна двама офицери за виновни в страхливост,

...
Угандски военен съд призна двама офицери за виновни в страхливост,
Коментари Харесай

Уволниха угандски военни - избягали, докато ислямистки бойци щурмували базата им

Угандски боен съд призна двама офицери за отговорни в плашливост, откакто ислямистки бойци щурмували база на Африканския съюз в Сомалия през май.

Инцидентът е станал край крайбрежията на езерото Едуард

Майорите Задок Абор и Джон Олука избягали, откакто били нападнати от Ал Шабаб в Було Марер, южно от столицата Могадишу. Най-малко 50 угандийски бойци са били убити, настояват публични лица, представени от Би Би Си.

Уганда е част от силите на Африканския съюз, които оказват помощ на държавното управление на Сомалия да се бори против Ал Шабаб, клон на Ал Кайда. Атаката против Було Марер е една от най-смъртоносните за силите на Африканския съюз, Атмис, откогато те започнаха нова атака против Ал Шабаб предходната година.

Още осем души остават в сериозно положение след нападението

Военният съд на Уганда, заседаващ в Могадишу, научил, че офицерите били предизвестени за идна офанзива, само че не са подхванали дейности, с цел да я възпрат. Докато въоръжени мъже от Ал Шабаб нахлували в базата, те не съумели да съберат войските си и вместо това избягали в друга база.

И двамата офицери са уволнени от армията.

Четирима подофицери също са приети за отговорни за това, че не са защитили военната техника.

Критиците на властта показват неуспехите в следствието на сигнали за корупция против висши държавни чиновници

Силите на Африканския съюз от 19 000 души бяха изпратени в Сомалия през 2007 година и помогнаха за изтласкването на Ал Шабаб от доста градове. Офанзивата против групировката обаче е в застой и те към момента управляват доста селски елементи на страната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР