Уелският град Рексъм, бастион на Лейбъристката партия от 1935 г.,

...
Уелският град Рексъм, бастион на Лейбъристката партия от 1935 г.,
Коментари Харесай

Подкрепящият Брекзит Уелс - барометър за британските избори

Уелският град Рексъм, бастион на Лейбъристката партия от 1935 година, на парламентарните избори в четвъртък може да избере консерваторка за собствен представител. Това е симптом, че Брекзит е трансформирал политическия пейзаж в Уелс.

Ако торите победят в този остарял миньорски град на границата с Англия, това ще е положително предвещание за премиера Борис Джонсън. Миналия месец социологическите изследвания посочваха, че Рексъм и още три изборни региона в северната част на Уелс ще се преориентират от Лейбъристката към Консервативната партия.

" Ако консерваторите завоюват болшинство (в английския парламент), това частично ще стане с помощта на Уелс ", акцентира Роджър Оуън-Скъли, учител по политически науки в Кардифския университет.

Рексъм " се нуждае от дребен брой гласове, с цел да си смени цвета ", счита той. Освен това сегашният народен представител лейбърист от този изборен регион няма да се яви на тези избори. Това доста усложнява задачата на главната опозиционна партия в Обединеното кралство.

" С оглед на мощната поддръжка тук за излизането от Европейски Съюз, която пролича и на европейските избори през май, нещата за лейбъристите стават още по-трудни ", прибавя Оуън-Скъли.

На референдума през 2016 година в Уелс 52.5 % от гласоподавателите гласоподаваха за Брекзит. Рексъм гласоподава още по-категорично за излизане - 59 на 100.

Загуба на въздействие?

Именно в такива райони, в които популацията поддържа Брекзит, се цели Джонсън, който концентрира цялата си акция върху обещанието си за излизане от Европейския съюз в края на януари след три години и половина безконечен развой.

Прогнозите са толкоз удобни, че кандидатката от Консервативната партия Сара Атъртън даже си разреши да не взе участие в спор, проведен от локален новинарски уебсайт, а избра да се срещне с министъра на опазването на здравето Мат Ханкок, който бе в региона по работа.

" Мисля, че това е демонстрация на пренебрежение към жителите на Рексъм ", реагира кандидатката на Лейбъристката партия Мери Уимбъри, възпитаничка на Оксфордския университет, която работи в здравния бранш.

 Джереми Корбин
© Associated Press

Джереми Корбин

Въпреки че лейбъристите не престават да са водеща политическа мощ в Уелс, те започнаха да губят превъзходството си след основаването на уелски парламент през 1999 година. А на изборите в четвъртък тяхната колебливост по тематиката Брекзит може да им коства скъпо в Уелс.

Партията на Брекзит на Найджъл Фараж има намерение просто да се възползва от тази несигурност с риск да раздели гласовете в лагера на покровителите на Брекзит.

" Хората, които в действителност имат вяра в излизането от Европейски Съюз, ще гласоподават за нас ", пробва се да внуши нейният претендент в Рексъм Иън Бъркли-Хърст.

Брекзит, който насажда разделения

" Заради раздялите е ясно, че гласуващите обичайно за Лейбъристката партия ще ни поддържат ", счита 59-годишният юрист. Той е седнал в кафене, от чиито прозорци се виждат улици и здания с надписи на уелски и на британски.

Обещава да върне блясъка на Рексъм - образец за град, потърпевш от затваряне на търговски обекти в центъра и обиден от проблеми с бездомниците.

Много гласоподаватели са подготвени да минат в другия лагер, само че някои въпреки всичко остават предани. Като 32-годишната Лора, студентка по логика на психиката в локалния университет и ревнив последовател на лейбъристите.

" Сама съм с четири деца. Пак започнах да изучавам и ми е мъчно ", споделя младата жена, на която са й омръзнали всички отлагания на Брекзит.

" Не съм огромна почитателка на Джереми Корбин (лейбъристкия лидер), само че не виждам по какъв начин може да стане по-зле (ако той стане премиер) за хора като мен, които живеят на обществени помощи ", добавя тя.

Срещу претендентите консерватори, лейбъристи и тези от Партията на Брекзит се изправя лагерът на покровителите за оставане в Европейски Съюз. В него влизат уелските националисти " Плайд камри ", партията " Либерални демократи " и Зелената партия на Англия и Уелс.

В Уелс този съюз ще се бори за повече от една четвърт от местата - повече, в сравнение с има на национално равнище - само че не се чака да окаже въздействие, в това число в Рексъм, счита Оуън-Скъли. Според него " главният проблем е, че в него не влиза Лейбъристката партия ". /БТА

За настроенията в Шотландия преди изборите четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (832)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР