Уелингтън. Село в Нова Зеландия забрани на реплика на кораба

...
Уелингтън. Село в Нова Зеландия забрани на реплика на кораба
Коментари Харесай

The Guardian: Маорско село в Нова Зеландия не пуска реплика на кораба на капитан Кук в пристанището, друго маха негова статуя: „Той беше варварин“

Уелингтън. Село в Нова Зеландия забрани на имитация на кораба на капитан Кук да хвърли котка в пристанището му, с цел да означи 250-тата годишнина от идването на откривателя след опозиция на локалната маорска общественост, написа английското ляво-либерално издание The Guardian .
Плавателният съд е част от флотилия, която ще обиколи Нова Зеландия през октомври и е част от серия от мероприятия, които „ означават първите против на сушата сред Маори и Пакеха през 1769-1770 година “. Той трябваше да посети Мангонуй на Северния остров, само че визитата бе анулирана от Министерството на културата и наследството след недоволства от туземци.
Анахера Хърбърт-Грейвс, ръководителят на племето от Нортланд Ngāti Kahu iwi, сподели пред RNZ: „ Той [Кук] е вандал. Където и да отидеше, като множеството хора от времето на имперската агресия, имаше убийства, отвличания, изнасилвания и просто доста неприятни резултати за коренното население. Той не е разкрил нищо тук и ние се противопоставяме на това Tuia 250 да употребява евфемизми, като „ срещи “, с цел да прикрие нещо, което в действителност са нашествия “.
В Гисборн, на към 800 км от Мангонуи по източния бряг и начална точка на пътешествието на флотилията, което ще продължи един месец, племето „ иви “ оповестиха, че ще откажат да проведат „ поухири “, или приветствени церемонии за тези кораби, свързани с колонизацията.
Амохере Хукамау, от тръста „ Ронгоуаката “, съобщи, че ще се организира работа за „ деветте „ типуна “ (предци), които са били убити или засегнати по време на събитията през октомври 1769 година “ и допусна, че „ потомците на колониалистите “ са по-подходящи за това да приветстват корабите.
Напрежението нараства още една година преди плануваните празненства. В Гисборн градският съвет реши да отстрани скулптура на Кук, откакто тя бе вандализирана неколкократно.
Кук и екипажът на „ Ендеавор “ идват в Залива на бедността на Гисборн през 1769 година и първите обилни срещи сред европейци и маори се случват в региона. Самото име Залив на бедността провокира разногласия – първичното му име е Турангануй-а-Кива преди да бъде преименуван от Кук.
През март островите Кук обмисляха да сменят името си, с цел да почетат туземното завещание, като Аваики Нуи беше любимец. Името „ би трябвало да има усет на нашата християнска религия и да придава огромно значение на нашето маори завещание. И би трябвало да внушава възприятие на горделивост в нашите хора и да сплотява нашия народ “, съобщи ръководителят на комитета за смяна Дани Матароа.
Миналата година локалната активистка Тина Нгата подлага на критика идните събития. „ [Кук] беше палач, той беше завоевател [и] беше авангард за английската имперска агресия. Ако четете неговите лични дневници и дневниците на членовете на екипажа, не е било извънредно той да стреля по нас, да краде от нас, да се случват отвличания и в действителност цели общности бяха унищожени от заболявания, излъчени по сексуален път “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР