УЕФА подготвя нов план за „Финансов феърплей“, който ще затегне

...
УЕФА подготвя нов план за „Финансов феърплей“, който ще затегне
Коментари Харесай

УЕФА с нов план за “Финансов феърплей“

УЕФА приготвя нов проект за „ Финансов феърплей “, който ще затегне контрола върху разноските на клубовете и ще ограничи техните придвижвания на трансферния пазар. Планът ще се назовава „ Финансов феърплей 2.0 “, твърди „ Le Parisien “. Голямата промяна се състои в ограничението на недостига на тимовете при реализирането на прехвърлянията до -100 милиона евро.

През 2011 година УЕФА сътвори програмата за почтена игра „ Финансов феърплей “, която следи за потока на разноските на клубовете. Органът целеше с това да вкара дисциплинираност и рационалност при харченето на финансови средства от страна на клубовете, принуждавайки ги да работят главно със лични паръчни потоци и приходите, които си обезпечават. Всеки един тим има финансов предел, който не би трябвало да надвишава. Тази мярка подхваната от УЕФА предизвиква виновните разноски на прите и подсигурява дълготрайната изгода, както за футбола по този начин и жизнеспособността и устойчивостта на европейските тимове.

През предишното лято Пари Сен Жермен раздруса пазара с покупката на Неймар за 222 милиона евро от Барселона и на Килиан Мбапе за 180 милиона евро от Монако.

Това докара до реакция от страна на шефове на разнообразни футболни централи, които алармираха, че разпоредбите за „ Финансов феърплей “ не се съблюдават.

Според „ Le Parisien “, след продължителното следствие на Пари Сен Жермен, от УЕФА желаят да основат новия финансов механизъм и новите правила, които ще влязат в действие от лятото незабавно след края на сегашния сезон.

УЕФА към този момент има абстрактен план, който е наименуван „ Финансов феърплей 2.0 “ и се състои от 100 страници.

В информацията се оповестява, че този нов план би трябвало да влезе в действие през идващия сезон и ще има като главен принцип салдото сред приходите и разноските. Голямата промяна ще бъде да се ограничи дефицитът на трансферния баланс на всеки клуб. Разликата сред приходите и разноските през сезона ще бъде избрана от слагането на предел от -100 милиона евро. Това значи, че клуб, който е похарчил 300 милиона евро за нови футболисти ще би трябвало да продаде играчи за минимум 200 милиона евро, с цел да избегне нарушаването на разпоредбите на „ Финансовия феърплей 2.0 “.

Тази нова промяна ще бъде ориентирана към управлението на финансовите средства и на направените разноски от по този начин наречените държавни клубове или тези, които имат стопански инжекции, които не са свързани с футбола.

„ Le Parisien “ също по този начин подсигурява, че с този нов план УЕФА има за цел да управлява задлъжнялостта на клубовете (концепция, която актуалният правилник не предвижда) и да ограничи броя на играчите до 25 професионални играчи. Това предписание би наказвало клубове като Челси или Манчестър Сити, които имат към шейсет играчи с контракти. Този план, съгласно френските медии, ще бъде гласуван на 24 май на среща на изпълнителния комитет на УЕФА и ще бъде пуснат в употреба през идващия сезон.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР