УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването

...
УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването
Коментари Харесай

ФИФА и УЕФА са в правото си да блокират проекти като Суперлига

УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират основаването на нови шампионати и шампионати като Европейската Суперлига. Такова решение е изцяло съвместимо със законодателството на Европейски Съюз.

Това гласи правно мнение на генералния юрист по проблема сред водещи клубове и двете централи Атанасиос Рантос, прочетено през днешния ден в Европейския съд в Люксембург.

Става въпрос за мнение, не за законов акт, само че по неписана процедура съдът взема решение това, което предложи генералният юрист. Поради което събитията от през днешния ден се считат за доста значими и в интерес на ФИФА и УЕФА.

Припомняме, че напролет на 2021 година 12 огромни клуба от Европа се оповестиха са основаване на Суперлига, като по този метод желаеха да изоставен шампионатите на УЕФА. За 48 часа се развихри невиждана в историята на футбола стихия, по този начин доста бързо планът бе спрян. Това стана под натиска на почитатели, институции, цели държавни управления (британското, бел. ред.), а оттова и на спонсори, отдръпнали поддръжката си.

Шестте британски гранда първи развиха бяло знаме, само че " Ювентус ", " Реал " (Мадрид) и " Барселона " останаха на барикадата, като започнаха да водят дела срещу УЕФА, потвърждавайки, че проектът им е единствено отсрочен, не и заровен. 

Точно те настояват, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с господстващото си състояние в света на футбола и техните дейности не кореспондират с европейското законодателство, най-много в частта за конкуренцията. Най-вече Европейската футболна асоциация (УЕФА) реагира доста остро. През април предходната година блокира всяко желание за основаване на т.нар Европейска Суперлига, а по-късно потърси способи да глоби забърканите клубове.

Въпреки че мнението на Атанасиос Рантос е необвързващо по отношение на крайното мнение, което би трябвало да бъде произнесено от съда през 2023-та, евентуално ще потопи всички очаквания на отцепниците, в случай че до тогава са останали такива. В момента наподобява, че " Реал " (Мадрид) е самичък в борбата, ненапълно подсилен от анемичния поради финансови проблеми собствен конкурент " Барселона ". 

Цялото управление на " Ювентус ", отпред с Андреа Аниели, безжалостен покровител на Суперлигата, подаде оставка, а клубът е застрашен от банкрут и вадене от Серия А, в случай че се окаже, че е правил финансови злоупотреби.

Съобщението от съда по въпроса гласи следното:

" Въпреки че Еuropean Super League Company е свободна да си направи свое лично футболно съревнование, отвън екосистемата на ФИФА и УЕФА, то обаче не може, паралелно със основаването на такова съревнование, да продължи да взе участие във футболни надпревари, проведени от ФИФА и УЕФА без авансово позволение от тези федерации ".

Това на процедура значи, че в случай че клубове-бунтари решат да се отделят в свое състезание, наречено Суперлига, те няма да имат правото да продължат да се състезават в шампионатите на своите страни, защото всяка една лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА.

УЕФА съобщи, че " горещо приветства " мнението на генералния юрист по тематиката, което дефинира като " недвусмислено ".

Ролята на генералните юристи в системата на европейското правораздаване е рутинно да дават правни насоки на Съда на Европейската общественост. Становищата им не са наложителни за основания в Люксембург съд, само че в множеството случаи се съблюдават. Повечето генерални юристи се сортират с помощта на неоспоримата им подготовка, осведоменост, опит в правото, тежест на изнесени каузи и житейски опит.

Още през предходната година " Реал " и останалите започнаха правосъдна борба в мадридски съд. Защитата на УЕФА се опира на тезата, че пази специфичното място на спорта в европейското общество, като организира надпревари в пирамидална конструкция, отворена за всички, и финансира обикнтовени жители, фенове на играта по терените, както и деца, започващи да се занимават с футбола.

Окончателното решение се чака през идната година. Развръзката по това дело е най-очакваното спортно решение на съд от " Босман " през 1995 година, напомня организация АП.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР