УЕФА е уверена, че европейското първенство по футбол ще се

...
УЕФА е уверена, че европейското първенство по футбол ще се
Коментари Харесай

Eвро 2020 - този петък, след една година

УЕФА е уверена, че европейското състезание по футбол ще се организира идното лято. Засега.

На 12 юни 2020 година трябваше да бъде намерено XVI европейско състезание по футбол. Тази дата е през днешния ден. Но през днешния ден няма да има гала по разкриване, нито пък националните тимове на Италия и Турция ще излязат на " Стадио Олимпико " в Рим, с цел да изиграят първия мач от Евро 2020.

Евентуално това ще се случи на 11 юни 2021 година, т.е. в същия петък като днешния, само че следващата година. Евентуално, тъй като условностите и незнайните величини около провеждането на спортни събития в световен мащаб не престават да са все толкоз огромен брой като при започване на пандемията от ковид.

Макар на Стария континент ситуацията последователно да стартира да се възстановява, обновените елитни футболни шампионати към момента се броят на пръсти. Дори когато те бъдат рестартирани на всички места из Европа, на множеството места мачовете ще се организират пред празни трибуни.

Никой не знае по кое време почитателите ще бъдат позволени да посещават свободно стадионите и, още по-важно - по кое време ще могат да се придвижват гладко от една страна в друга.

Тепърва ще стане ясно и какъв ще е резултатът от незабавното допускане на фенове в някои страни, въпреки и при сведен потенциал на трибуните. Особено горчив може да се окаже опитът в България, където ентусиастите отхвърлиха да съблюдават каквито и да било правила за обществена отдалеченост, а клубовете наподобяват безсилни да приложат държавните ограничения.

Свободното напредване е изключително значимо за цялостната организация на Евро 2020, което би трябвало да е първото европейско състезание, извършено на територията на 12 разнообразни страни - от Ирландия до Азербайджан и от Русия до Испания. Към сегашния миг от европейската централа УЕФА твърдят, че ще създадат всичко допустимо да запазят автентично планувания формат, с който трябваше това лято да бъде почетена 60-ата годишнина от първото европейско състезание по футбол.

" Бих се обзаложил, че Евро 2020 ще се организира през лятото на 2021 година Не виждам за какво да не се случи. Не мисля, че този вирус ще живее постоянно - съобщи президентът на УЕФА Александър Чеферин пред испанския в. " Ел Мундо Депортиво " в края на май - Ситуацията е сериозна, само че се усъвършенства и към този момент всички сме по-внимателни. Знаем повече за вируса и към този момент аз съм оптимист. "

Словенецът не споделя мнението на редица здравни специалисти, че публиката не трябва да се завръща всеобщо по стадионите преди основаването на надеждна ваксина против COVID-19. Според шефа на УЕФА почитателите напълно скоро ще бъдат позволени назад на трибуните.

" Не одобрявам апокалиптичните прогнози, които споделят, че би трябвало да чакаме втора, трета или пета вълна. Хората знаем, че един ден ще умрем, само че би трябвало ли да се тормозим за това занапред? Трябва ли през днешния ден да се опасяваме? Не мисля по този начин - уточни Чеферин през испанския вестник. - Ние сме подготвени да проведем европейското състезание идващия юни и ще следваме всички рекомендации на здравните управляващи. Абсолютно сигурен съм, че положителният остарял футбол със ентусиасти по трибуните ще се завърне напълно скоро. "

Дори оптимизмът на Чеферин да се оправдае, съществуват редица стопански и логистични трудности, които може да спънат организацията на Евро 2020. Или най-малкото да наложат прекрояване на географията на шампионата. По информация на английския в. " Дейли Мейл " УЕФА към този момент води начални диалози за смяна в мултинационалния формат на шампионата.

По информация на британската медия от футболните федерации на Италия (FIGC) и Испания (RFEF) са изразили подозрения дали при очертаващата се тежка финансова рецесия в двете страни те ще могат да изпълнят уговорките си да провеждат мачове в Рим и Билбао. По проект на " Олимпико " в италианската столица с изключение на откриването би трябвало да се състоят още два мача от група А, както и един 1/4-финал. На " Сан Мамес " в баския град пък би трябвало да има три мача от група Е и един 1/8-финал.

Освен това редица от останалите 10 стадиона, определени да домакинстват на Евро 2020, имат предварителни резервации за други събития идващото лято, което може да повлияе на тяхната наличност. Пред спор в календара са изправени " Хемпдън Парк " в Глазгоу, " Авива " в Дъблин и " Йохан Кройф Арена " в Амстердам. Управата на " Уембли " в Лондон пък е била принудена да анулира доста други планувани изяви, с цел да може стадионът да одобри всички седем дуела от европейското състезание през 2021 година: три в група D, един 1/8-финал, двата 1/2-финала и финала.

Самият Чеферин не крие, че има възможност за корекции в програмата на Евро 2020. " По принцип концепцията е да останем в същите градове - акцентира президентът на УЕФА. - Вече водихме диалози. При девет от градовете всичко е наред, при три има някои проблеми. Ще продължим да дискутираме, само че кардинално планираме да го създадем в 12 града. Ако това въпреки всичко не е допустимо, сме подготвени да се съберем в 10, девет или даже осем града. "

Освен упоменатите към този момент Рим (Ит), Билбао (Исп), Лондон (Анг), Глазгоу (Шот), Дъблин (Ирл) и Амстердам (Нид) останалите определени домакини на шампионата са Санкт Петербург (Рус), Копенхаген (Дан), Мюнхен (Гер), Будапеща (Унг), Букурещ (Рум) и Баку (Азер). Сигурно е, че ако/когато се организира, XVI европейско състезание ще резервира името си " Евро 2020 ".

БЪЛГАРИЯ И ПЛЕЙОФИТЕ

Заради пандемията от ковид към момента даже не са известни всички 24 участници на шампионата. Вакантни остават четири позиции, които трябваше да бъдат попълнени от несъстоялите се плейофи в Лигата на нациите в края на март. Първоначално баражите бяха отсрочени за началото на юни, само че този интервал също отпадна като вид и в този момент се чака УЕФА да насрочи нови дати.

Шанс да се класира за Евро 2020 има и българският народен тим, за който това би било първо присъединяване на континентален шампионат от 2004 година в Португалия. За задачата селекцията на Георги Дерменджиев би трябвало да завоюва два мача като хазаин в София - против Унгария и по-късно вероятно против спечелилия от двойката Исландия - Румъния.

Ако стигне до финалите, България ще попадне в група F дружно с отборите на европейския първенец Португалия, международния първенец Франция и съдомакина Германия. Ако няма значително разбъркване в локациите, " трикольорите " ще играят против " мореплавателите " и " петлите " на " Пушкаш Арена " в Будапеща и против " маншафта " на " Алианц Арена " в Мюнхен.

Явор Евтимов, в. " Сега "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР