Уебсайтовете от обществения сектор трябва да са достъпни за хората

...
Уебсайтовете от обществения сектор трябва да са достъпни за хората
Коментари Харесай

Ще проверяват достъпността на сайтовете от обществения сектор


Уебсайтовете от публичния бранш би трябвало да са налични за хората с увреждания
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавна организация „ Електронно ръководство ” стартира наблюдаване и инспекции на уеб страници и мобилни приложения на организациите от публичния бранш за досегаемост за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора.

Одобрена е Методология за наблюдаване и инспекции на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в сходство с откритата европейска методика, оповестиха от Агенцията.  Задължените лица на национално равнище, които би трябвало да обезпечават елементарен достъп до своите уеб страници и мобилни приложения, са административните органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, предоставящи публични услуги, според член 1, алинея 1 и 2 от Закона за електронно ръководство.

При построяването на налична уеб среда следва да се съблюдават правила и техники при проектирането, основаването и актуализирането на уеб страници и мобилни приложения, с цел да станат по-достъпни за потребителите, и по-специално за хората с увреждания, а наличието да е пригодно за елементарно разбиране и потребление. Под внимание би трябвало да се вземат другите увреждания, в това число зрителни, слухови, двигателни, когнитивни, които могат да обиден естествения достъп на тази категория консуматори.
още по тематиката
България вкара в националното си законодателство условията на европейската Директива 2016/2102 по отношение на достъпността с изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство и на Наредбата за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги, която е в действие от януари 2020 година

От октомври тази година ДАЕУ ще стартира наблюдаване и инспекция на избрани извадки от уеб страници, а от юни 2021 година – на мобилни приложения, на организациите от публичния бранш. В инспекциите организацията ще разчита и на приноса на хора с увреждания, които ще правят тестване на интернет страници със спомагателните технологии, които те употребяват.

Първоначално ще се прави така наречен опростено наблюдаване, което ще открива бариерите, които пречат на хората с увреждания да достъпват уеб наличие. Първият интервал за наблюдаване на уебсайтовете и мобилните приложения завършва през декември 2021 година, като резултатите от инспекциите ще се рапортуват на Европейската комисия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР