Удвояване на прага за регистрация по ДДС - от 50

...
Удвояване на прага за регистрация по ДДС - от 50
Коментари Харесай

Правителството предлага прагът за ДДС да се удвои до 100 000

Удвояване на прага за регистрация по Данък добавена стойност - от 50 000 на 100 000 лв. предлага българското държавно управление, разгласи министър председателят Кирил Петков.

" Това е част от съдружното съглашение. Радвам се, че вършим тази първа стъпка дерогацията да бъде поискана към Европейска комисия Данък добавена стойност прагът да се качи, което ще облекчи доста, изключително дребните бизнеси в България, които се борят с икономическите компликации. Това ще понижи административното им време ", съобщи той на днешното съвещание на Министерския съвет.

Всъщност концепцията е на " Демократична България ", които неотдавна внесоха законопроект с тази цел в Народното събрание. Техният план планува покачване на прага на два стадия - 100 000 лева от 1 януари на 2023 година и до 166 000 лева от 1 януари на 2024 година.

По калкулации на Демократична България мярката ще засегне минимум 90 000 компании по първата стъпка и 110 000 компании по втората. Петков не загатна през днешния ден втората.

Сегашният режим работи към този момент близо 20 години и по този начин и не бе изменен, въпреки икономическата и обществената конюнктура в страната да се трансформираха неведнъж.

Премиерът разгласи и че България за пръв път има централна роля в района за енергийната сигурност:

" България, дружно с Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Украйна, дружно с сътрудниците от Азербайджан, разискваме по какъв начин енергийната сигурност в района да бъда усъвършенствана, тъй че да има поголяма диверсификация, цените да са по-ниски, да имаме оптимизация межу системите, тъй че рискът за доставки да бъде понижен ", сподели Петков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР