Удоволствието да полетиш е това, което си струва, казва Мирослав

...
Удоволствието да полетиш е това, което си струва, казва Мирослав
Коментари Харесай

Въздушният габровец

" Удоволствието да полетиш е това, което си коства ", споделя Мирослав Хинков

© Надежда Чипева Началото в действителност е елементарно, стига да имаш предпочитание, тъй като е налично. Още по тематиката
Хумус от Севлиево в Qatar Airways

Опакованата близкоизточна храна отваря вратите на света за " Вернада "
17 юни 2018
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

" Преди дванайсет-тринайсет години ме възпламениха, възпламениха и брачната половинка ми, тъй като другояче не става. " Така стартира историята зад първото частно летище край Габрово. На 16 минути от града, в землището на село Драгановци, се намира една от положителните писти в страната, на която могат да кацат и по-големи самолети. Собственикът й е Мирослав Хинков, който ръководи няколко локални компании, измежду които " Мехатроника " и " ЛС тюбс ".

Първо със брачната половинка му Нина си купили по-малък, двуместен аероплан, " за наслаждение ", а след това създали летището, което първоначално било едвам 200 м. От една година имат и втори аероплан, по-голям - Piper M 600. Могат да си разрешат да го употребяват, тъй като пистата към този момент е задоволително дълга - 900 м, асфалтирана е и край нея има няколко хангара. И двата самолета ги пилотира персонално Хинков.

Началото в действителност е елементарно, стига да имаш предпочитание, тъй като е налично. " Повечето дребни самолети не са толкоз скъпи, костват колкото една кола, а дори някои са и по-евтини ", споделя той. В момента продава един за 12 000 лева " Ако приемем, че междинната заплата за страната е над 1000 лева, то това са 12 заплати ", пресмята Хинков.

Съществуват и други модели, които са още по-евтини, има и парапланери, които костват по 2000 лева Има и такива, които притежателите им сами са ги сглобили. Според него " стига човек да има предпочитание да лети, летенето е налично. Но не би трябвало да те е боязън и да си твърдоглав, с цел да се научиш ". Затова има малко хора с частни самолети - към 50 души в България, не поради цените. Пистата за дребните самолети не се поддържа мъчно - просто се коси, и по тази причина в страната има относително доста такива. За по-големите обаче и разправиите са повече, изключително когато се пилотират персонално.

" Вчера съм ходил до София, през целия ден ми лиши за медицински прегледи и това се случва всяка година. Освен това има и доста документи, които се изискват, с цел да можеш да летиш. Едни в България, други в Чехия, където поддържат самолета ", изяснява Хинков. За Piper би трябвало и друга писта - асфалтирана, да се почиства машинно от дребни камъчета, както и хангар. За задачата обаче първо би трябвало да е задоволително дълга - най-малко 900 м. " Обикновено казусът с дребните летища в България е в собствеността на земята, поради нейната разпокъсаност ", споделя шефът на " Мехатроника ". За задоволително дълга писта би трябвало да се купят най-малко десетина прилежащи имота, а вероятността да се успее не е огромна, тъй като " постоянно се намира някой, който се запъва с изказванието " ти ще правиш милиони от него ". Ако им кажеш " летище ", хората си показват аерогара София, споделя Хинков.

Данъците му са като всички налози за здания, страната няма особено отношение към положението на дребните летища. В Съединени американски щати да вземем за пример има асоциация, която получава отчисления от цената на горивото за дребните самолети. Сумата се употребява предпочитано за поддържането на пистите, а таксите за потреблението им са алегорични. В България обаче освен че няма помощ от страната, само че даже " не е признато " да се заплащат някакви пари за пистата от тези, които я употребяват. Доскоро за тази край Приморско таксата е била 10 лв., а в този момент към този момент е 50 лева " Като виждам, никой няма да върви там ", предвижда Хинков. Тя е еднократна, има и настрана за паркинг, в случай че се стои през нощта.

Първото частно летище се намира на 16 минути от града

Фотограф: Надежда Чипева Три пъти мери

Стъпката към по-големия аероплан обаче би трябвало да е добре премислена. " Даже се пробвам да обезсърчавам сътрудници с дребни самолети да минават на по-големи ", обобщава опита си дотук предприемачът. Преди дни направил точни калкулации на времето. " Летяхме с Piper-а до Кондофрей, край София, където пистата също е по-голяма и можем да кацнем. Отне ми 45 минути от момента, в който влязох в хангара, досега, в който излетях от Драгановци ", споделя Хинков. " Първо самолетът е в хангара. Сложил съм клопки за мишки, тъй като влизат и го ядат. Докато махна клопките, качвам го на една количка да го изтегля, разтварям вратите, изкарвам го на открито, върша му обзор. При прибирането нормално е по-бързо, само че да кажем - 15-20 минути. Летял съм до Кондофрей към 20 минути, в действителност доста бързо се стига, само че след това отново още веднъж 45 минути... Общо съвсем два часа. Ако бях седнал в колата, до София щях да съм за два часа и до Кондофрей още един. " Отделно се заплаща на РВД, тъй като самолетът е над два тона, пуска се летателен проект за утвърждение, следи се през транспордера. Височините са по-големи, само че и рисковете - от разхерметизация, при отричане на мотора, зависиш от времето. " Не знам дали знаете, само че България е зоната с най-вече градушки в Европа. "

Според Хинков в този момент към този момент пътищата са " доста по-хубави от преди, колите станаха по-бързи и ние станахме по-мобилни ". Той възнамерява идващото му пътешестване до морето да е с автомобил. Големият аероплан е комфортен за по-дълги дестинации, най-малко от 1000 км. Затова фамилията му го употребява да върви на отмора до гръцките острови, до Крит да вземем за пример полетът е час и половина. Били са в Гърция, Италия, Англия. " Ако желаете да отидете надалече, би трябвало да летите нависоко, тъй като там се лети бързо. Трябва да имате аероплан, който да може да лети там ", споделя предприемачът. Но за дребни дистанции няма преимущество и по тази причина дребните летища за публично прилагане западат. Понякога фамилията лети с Piper-а из страната, с цел да не стане самолетът " кралица на хангара, както споделят англичаните ".

Заслужава ли си? " Удоволствието да полетиш е това, което си коства. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР