Удостоверителните услуги са нещо много "по-дълбоко" от един електронен подпис.

...
Удостоверителните услуги са нещо много "по-дълбоко" от един електронен подпис.
Коментари Харесай

По пътя към електронизация на банковите услуги

Удостоверителните услуги са нещо доста "по-дълбоко " от един електронен автограф. Това съобщи Владимир Икономов, началник в дирекция "Стратегическо обмисляне и развиване " в Първа капиталова банка по време на конференцията "Революция в банкирането ", проведена от вестник "БАНКЕРЪ ".

В Европейския съюз оперират 198 снабдители на удостоверителни услуги, а у нас има 5 такива компании. Трябва да споменем, че водачи в това отношение са италианците.

Какъв обаче е обсегът на другите удостоверителни услуги съгласно регламента eIDAS и какво се "крие " зад комплицираните им имена?

Квалифицираният електронен автограф разполага с правна стойност като саморъчния автограф. Той се издава на физическо лице и се съхранява на хардуерен притежател от лицето или от доставчика на удостоверителни услуги ( "облачен " КЕП).

Квалифицирания електронен щемпел се издава на юридическо лице и има същото приложение като КЕП, само че разликатае, че може да се употребява от повече от едно физическо лице, чиновник в организацията.

Квалифицираното електронно засвидетелствуване на време служи като доказателство, че документът е съществувал към избран миг във времето.

Квалифицираният документ за автентификация на уеб страница удостоверява достоверността на уеб страницата.

Квалифицираната услуга за доставка на известия е предопределена за несъмнено снабдяване на разнообразни известия до лица или компании, а служи и за доказателство, че известието е изпратено и получено по подобаващ метод.

"Когато си просрочите заема, банката ви доставя известието и вие дори и да не желаете, отново го получавате. Това е нещо като противоположна квитанция, единствено че електронна ", изясни спецификата на квалифицираната услуга за доставка на известия Владимир Икономов.

Електронната идентификация пък служи за отдалечено идентифициране на лица.

"Всяка страна има скица за идентифицирането на лицето на човек и посредством нея можем да се представим в другите страни ", обясни банковият специалист.

Какво приложение намират удостоверителните услуги в банковия бранш?

На първо място те покачват потребителската задоволеност. Освен това този тип услуги оказват помощ за отдалечената идентификация на клиенти и подписването на документи от разстояние.

"Ние не желаеме клиент да подпише контракт за 10 години за 80-100 хиляди лева със СМС. Затова в някои случаи употребяваме КЕП ", обясни Владимир Икономов.

От друга страна удостоверителните услуги покачват сигурността и водят до оперативна успеваемост и редуциране на разноските, акцентира специалистът. В банковия бранш те могат да подкрепят процесите на цифровизация и оптимизация, както и да способстват за по-високото равнище на сигурност и за интегритет на информацията. Това може да се случи под формата на:

- Онлайн регистрацията на нови клиенти;

- Онлайн кандидатстване и разпределяне на кредитни и други банкови продукти;

- Оптимизиране на процесите в офисите посредством електронно сключване на документи;

- Оптимизиране на вътрешните административни услуги;

- Оптимизиране на пощенската услуга посредством въвеждане на сигурна доставка.

"Ако се стремите към цифровизация eIDAS регламента дава доста благоприятни условия за това и ние имаме вяра, че това е пътят - много от процесите да бъдат напълно електронни ", сподели в умозаключение Владимир Икономов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР