Удобството на политиката за свободното връщане“ на поръчаните стоки за

...
Удобството на политиката за свободното връщане“ на поръчаните стоки за
Коментари Харесай

Изкривявания в е-търговията вредят на околната среда

Удобството на политиката за „ свободното връщане “ на поръчаните артикули за мнозина е придобило нов смисъл, който е неподходящ за природата

Правото да върнеш поръчаната от е-магазин стока наподобява разумно и напълно основателно, само че е нездравословно да се злоупотребява с него (снимка: CCO Public Domain)

Доста години електронната търговия бе възхвалявана като способ, който е по-ефективен от обичайните продажби и в това време по-щадящ за околната среда. Сега обаче се оказва, че някои изкривявания в този бизнес го вършат неподходящ за природата. Причината е в изискването – напълно основ а телно на пръв взор – клиентът да може да върне поръчаната стока, без да дължи наказания за това.

Електронната търговия хем пети средства, хем щади околната среда. Онлайн търговците не поддържат магазини със артикули в наличност, което понижава разноските им – за наем на комерсиална повърхност, за продавачи, за осветяване и отопление. Последните две значат и по-малко ползване на сила. А това е добре за околната среда.

С развиването на е-търговията обаче са се получили някои изкривявания, които на процедура отстраняват описаните изгоди. Става дума за правото на връщане на стоката на търговеца.

Регламентирано връщане

Да можеш да върнеш поръчаната от е-магазин стока наподобява разумно и напълно основателно. В края на краищата това, което бъде доставено, може да се окаже друго от описаното на уеб страницата. При артикули от вида на облекла и обувки пък постоянно има риск размерът да не подхожда на тялото на индивида.

Затова във всички страни, където се практикува електронна търговия, е регламентирано правото на връщане на стоката, без това да коства каквито и да е наказания за купувача.

Удобството на политиката за „ свободното връщане “ за мнозина обаче е придобило нов смисъл: опция да поръчаш от електронен магазин два чифта, да речем, дънки, да задържиш размера, който ти пасва, и да върнеш другия. Хитро, нали?

Неотдавнашно английско изследване разкри, че повече от 40% от облеклата, закупени онлайн, се връщат. Но тази процедура има нездравословно влияние за околната среда.

Камиони на път

„ Вместо камионът за доставки да пътува до дома ви и назад, доставяйки пратката, той би трябвало да отиде още един път до къщата ви, а по-късно да върне движимостта при търговеца “, споделя Хлое Миколайчак, координатор на „ Модна гражданска война “ – самодейност за понижаване на нездравословната пракика на връщане на поръчаните артикули.

Това, по неговите думи, безусловно удвоява количеството километри, които един камион изминава – просто тъй като някой не харесва това, което си е поръчал. В международен мащаб явлението оказва голямо влияние върху околната среда и трафика.

„ Модна гражданска война “ е английска неправителствена организация, чиято задача е да промени коренно метода, по който стилната промишленост добива своите първични материали и създава и предлага облекла. Освен това НПО-то се бори облеклата да се създават по безвреден и почтен метод.

Сега организацията е съсредоточила напъните си в акция за осъзнаване на вредите от „ свободното връщане “ на артикули, закупени от електронни магазини.

Намаляване на вредите

За да не вредим на природата, би трябвало да обмисляме деликатно поръчките си от е-магазините, споделят от „ Модна гражданска война “. Ако в действителност желаем дадена стока, добре е да създадем изследване кой тъкмо размер ще ни свърши работа, с цел да не се постанова да го връщаме или заменяме за различен.

Хубаво е – когато е допустимо – да използваме групови поръчки. Ако въпреки всичко сме се сдобили с нещо, което не ни пасва или не ни харесва, то можем да помислим да го подарим на някой другар или непосредствен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР