Удобството на политиката за свободното връщане“ на поръчаните стоки за

Удобството на политиката за свободното връщане“ на поръчаните стоки за ...

Изкривявания в е-търговията вредят на околната среда.


Удобството на политиката за „свободното връщане“ на поръчаните стоки за мнозина е придобило нов смисъл, който е неблагоприятен за природата

Правото да върнеш поръчаната от е-магазин стока изглежда логично и съвсем основателно, но е вредно да се злоупотребява с него (снимка: CCO Public Domain)

Доста години електронната търговия бе възхвалявана като метод, който е по-ефективен от традиционните продажби и в същото време по-щадящ за околната среда. Сега обаче се оказва, че някои изкривявания в този бизнес го правят неблагоприятен за природата. Причината е в условието – съвсем основателно на пръв поглед – клиентът да може да върне поръчаната стока, без да дължи санкции за това.

Електронната търговия хем пети средства, хем щади околната среда. Онлайн търговците не поддържат магазини със стоки в наличност, което намалява разходите им – за наем на търговска площ, за продавачи, за осветление и отопление. Последните две означават и по-малко потребление на енергия. А това е добре за околната среда.

С развитието на е-търговията обаче са се получили някои изкривявания, които на практика елиминират описаните ползи. Става дума за правото на връщане на стоката на търговеца.

Регламентирано връщане

Да можеш да върнеш поръчаната от е-магазин стока изглежда логично и съвсем основателно. В края на краищата това, което бъде доставено, може да се окаже различно от описаното на сайта. При стоки от типа на дрехи и обувки пък винаги има риск размерът да не съответства на тялото на човека.

Затова във всички страни, където се практикува електронна търговия, е регламентирано правото на връщане на стоката, без това да коства каквито и да е санкции за купувача.

Удобството на политиката за „свободното връщане“ за мнозина обаче е придобило нов смисъл: възможност да поръчаш от електронен магазин два чифта, да речем, дънки, да задържиш размера, който ти пасва, и да върнеш другия. Хитро, нали?

Неотдавнашно британско проучване разкри, че повече от 40% от облеклата, закупени онлайн, се връщат. Но тази практика има вредно въздействие за околната среда.

Камиони на път

„Вместо камионът за доставки да пътува до дома ви и обратно, доставяйки пратката, той трябва да отиде още веднъж до къщата ви, а след това да върне вещта при търговеца“, казва Хлое Миколайчак, координатор на „Модна революция“ – инициатива за намаляване на вредната пракика на връщане на поръчаните стоки.

Това, по неговите думи, буквално удвоява количеството километри, които един камион изминава – просто защото някой не харесва това, което си е поръчал. В световен мащаб явлението оказва огромно въздействие върху околната среда и трафика.

„Модна революция“ е британска неправителствена организация, чиято мисия е да промени радикално начина, по който модната индустрия добива своите суровини и произвежда и предлага дрехи. Освен това НПО-то се бори дрехите да се произвеждат по безопасен и честен начин.

Сега организацията е съсредоточила усилията си в кампания за осъзнаване на вредите от „свободното връщане“ на стоки, закупени от електронни магазини.

Намаляване на вредите

За да не вредим на природата, трябва да обмисляме внимателно поръчките си от е-магазините, казват от „Модна революция“. Ако наистина желаем дадена стока, добре е да направим проучване кой точно размер ще ни свърши работа, за да не се налага да го връщаме или заменяме за друг.

Хубаво е – когато е възможно – да използваме групови поръчки. Ако все пак сме се сдобили с нещо, което не ни пасва или не ни харесва, то можем да помислим да го подарим на някой приятел или близък.

Източник: technews.bg