Удобни платформи за щъркелови гнезда са монтирани в шуменските села

...
Удобни платформи за щъркелови гнезда са монтирани в шуменските села
Коментари Харесай

Енергото с платформи за щъркелови гнезда

Удобни платформи за щъркелови гнезда са инсталирани в шуменските села Ясенково и Сини вир от Електроразпределение Север – район Шумен. Конструкциите са сложени тук-там с към този момент съществуващи гнезда, които се нуждаят от подсилване, с цел да отдалечат птиците от проводниците и да ги предпазят от вероятно късо съединяване, оповестяват от сдружението.

По-рано тази година в Североизточна България са инсталирани общо 60 нови платформи. Целта на сдружението е запазване на прелетните птици. Работи се главно през интервала есен – ранна пролет, когато пернатите не са в страната и не се нарушава тяхното гнездене и развъждане на потомство.

През летния сезон птицезащитните действия по мрежата са с по-ограничен размер и се работи по съответни сигнали за неотложна интервенция за отбрана.

Известно е, че щъркелите сами избират най-удобното за тях място за гнездене, като се преценяват с населеност на региона, въздушни течения към гнездото и други. Известни са с желанието си към обитаеми с хора зони.

Най-честите места за създаване на гнезда от щъркелите са точно електрическите стълбове, в някои случаи дървета или комини на къщи.

Доказало се е във времето, че не е удачно да се слагат платформи на стълбове, преди да се знае дали птиците ще изберат тъкмо тях за гнездене, тъй като в всеобщия случай остават неизползвани. По тази причина Електроразпределение Север следи нуждата от интервенция за монтиране на птицезащитни уреди и работи в съдействие с Българското сдружение за отбрана на птиците, Регионална инспекция за опазване на околната среда и следва предписаните рекомендации.

От ЕРП Север оповестяват, че през интервала 2020-2021 година в обслужваната от сдружението територия, са инсталирани близо 19 500 броя разнообразни типове птицезащитни устройства на стойност 1,3 млн. лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР