Удавникът ще се хване и за сламка, за да се

...
Удавникът ще се хване и за сламка, за да се
Коментари Харесай

Като не можеш да махнеш Гешев, заобиколи го

Удавникът ще се хване и за сламка, с цел да се избави от своята зла орис. На това наподобяват дейностите на новите ръководещи, откакто ГЕРБ сдаде властта преди тъкмо година. Въпреки великодушните обещания за битка с корупцията по върха бързо стана ясно, че всички опити това да се случи ще бъдат парирани от държавното обвиняване, до момента в който то се управлява от Иван Гешев. Надеждите на новото държавно управление се насочиха към Европейската прокуратура (ЕППО) - тя ще е избавителната сламка в корупционното тресавище. 

 

Контактна точка

 

Такава роля беше избрана на Министерския съвет от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата ѝ с премиера Кирил Петков. " Важно е в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до нас ", заяви тя, което бе явен знак, че българското държавно обвиняване не се радва на доверие, както у нас, по този начин и измежду европейските институции. Освен това Кьовеши уточни, че по концепция на Петков ще се работи по законодателни промени, с които да се усъвършенства взаимоотношението с ЕППО. " Идеята е да се сътвори специфична група, която да работи с европейската прокуратура като гаранция за самостоятелност, към която би трябвало да се стремим ", разкри тя.

По всичко проличава, че в Европа нямат илюзии за зависимостите в българската прокуратура, която остава стопанин на досъдебното произвеждане у нас. Въпреки че европейските делегирани прокурори са подвластни само на ЕППО, техният мандат е 5 години, така че най-вероятно тези хора ще продължат работа в Прокуратура на Република България, откакто изтече този период. Затова са и опитите оптимално да се ограничи въздействието на родното държавно обвинение върху делата от компетентността на Лаура Кьовеши. 

Намеренията на държавното управление са да се сътвори независима администрация у нас, която да обслужва Европейската прокуратура. " Към нея ще бъдат зачислени проверяващи служители на реда и следователи, които оперативно и без значение да организират всички нужни следствия в страната ", съобщи началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. По информация на " Сега " това се прави по гледище на Кьовеши, която възнамерява да принесе румънския модел в България. Това значи да се сътвори без значение ведомство към европейската прокуратура, което е със личен бюджет, друг от този на правосъдната власт, и лична деловодна система. В същото време правосъдното министерство осведоми, че МВР и Агенция „ Митници “ към този момент ще могат да подават сигнали непосредствено към Европейската прокуратура, без да е належащо посредничеството на българското държавно обвиняване.

 

Гешев не е радостен 

 

Не може да се каже, че основният прокурор се радва на положително отношение от европейския си сътрудник Кьовеши. Още през предишното лято, когато тя посети за първи път България в качеството си на началник на ЕППО, стана ясно, че има забележки към държавното обвиняване. На първо място, страната ни се забави доста в процедурата, която се организира от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, за избор на делегирани прокурори, които да работят на локална почва по делата за крупните злоупотреби с евросредства. Причината е, че няколко пъти Европейската прокуратура отхвърляше кандидатите като несъответствуващи.

" Избрах да посетя България, тъй като квотата на българските делегирани прокурори не е цялостна. Ако не можем да работим с нужните запаси и потенциал, няма по какъв начин да сме ефикасни ", оплака се Кьовеши. Също по този начин посъветва прокуратурата да ускори трансфера на делата и случаите от България, по които ще работи ЕППО. По-късно през ноември румънката продължи с рецензиите, като съобщи, че от държавното обвиняване у нас тя е получавала  " единствено дребни каузи ".  " Това, че вие сте разширили метода на докладване на следствия, е нещо, което ние приветстваме. Това сигурно ще усъвършенства освен съдействието ни, само че и качеството на делата ", уточни Кьовеши.

Тя към този момент показва еднопосочно, че персоналното ѝ отношение по отношение на Гешев не се крепи на доверие. При последната й визита  у нас пресцентърът на Кьовеши даже не разпространи снимка от срещата ѝ с основния прокурор, само че не спести тези с Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. В известието се уточняваше, че визитата в кабинета на Гешев било " от вежливост ". В следващо изявление на въпрос дали има вяра на Иван Гешев, Кьовеши замълча няколко секунди и сподели: " Без коментар ".

 

Разследвания на кг

 

В последна сметка българските корупционери има за какво да се тормозят от европейската прокуратура. Въпреки че официално започна работа преди по-малко от година, ръководената от Кьовеши институция към този момент показва резултати. Още през ноември беше задържана 32-годишна българка в границите на интернационална акция против корист за 13 млн. евро. Само за 3 месеца пък беше направен и импортиран в съда обвинителен акт против почитан служител в Държавен фонд " Земеделие ", който е упрекнат за това, че е получил 5000 лева рушвет от притежател на земеделско дружество. В други страни EPPO към този момент даже може да се похвали с сполучлива неоправдателна присъда. В Словения кмет получи условно наказание по дело за опит за машинация със средства на Европейски Съюз.

И до момента в който у нас към момента няма огромни риби, мрежата на европейската прокуратура несъмнено е хвърлена. " Получихме рекорден брой сигнали за вероятни нарушавания. Сега е време българските управляващи да стартират да работят по доста чувствителни и комплицирани случаи дружно с нас ", сподели Кьовеши след срещата си с Кирил Петков. Въпреки че не влезе в конкретика, стана ясно, че са формирани над 120 следствия. В ЕППО най-вероятно се преглеждат сигнали като този на гражданско съдружие БОЕЦ за строителството на " Турски поток ". Преди това и евродепутатът Елена Йончева разгласи, че ще желае Кьовеши да ревизира парите, които отиват за българските пътища.

Очакванията са, че няколко отрасъла първи ще попаднат в полезрението на европейската прокуратура поради средствата от Европейски Съюз, които се изливат в тях. Такива са земеделието, опазването на околната среда и най-много строителството. Преди дни ЕППО се похвали с огромна интервенция в България против 9 български сдружения, които са обвинени в осъществяване на измами. Разследваните лица са шефове, собственици и представители на сдружения, които са кандидатствали и получили средства от Европейски Съюз по оперативна програма  " Иновации и конкурентоспособност ", която е ориентирана към дребни и средни предприятия и има за цел да усъвършенства развиването на българската стопанска система. Те са обвинени в присъединяване в проведена незаконна група и в показване на подправени документи и заявления за нелегално приемане на тези средства.

По искане на обслужващия европейски делегиран прокурор и с разрешението на Специализирания углавен съд на България, Главна дирекция  " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) е направила 25 претърсвания на жилища, офиси, складове и транспортни средства, собственост на тези сдружения. По време на претърсванията са конфискувани огромно количество документи, материали и съоръжение като самосвали, багери, челни товарачи, което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.

На този декор не е изненада, че правителството ще прави опит да насочи оптимално вниманието на Кьовеши към България, с цел да подсигурява резултати в битката с корупцията. Докато Иван Гешев продължава да бъде основен прокурор, очакванията са, че неговият европейски сътрудник без каскет ще разрови далаверите с евробанкноти, които изпълниха повече от едно чекмедже.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР