Ударна търговия с Мазнини, масла и восъци от животински и

...
Ударна търговия с Мазнини, масла и восъци от животински и
Коментари Харесай

В разгара на войната за олио от страната са изнесени олио и мазнини за над 1,2 млрд. лева

Ударна търговия с " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " регистрира Националният статистически институт (НСИ) за интервала, в който страната ни изпита самобитна рецесия с цените на олиото.

Растителните масла са артикули от преработката на маслодайни първични материали. Основните типове са: слънчогледово; рапично; соево; маслинено; палмово; памучно; и фъстъчено. Животинските мазнини са, да вземем за пример кравето масло и свинската мехлем.

Според статистиката от началото на годината до края на април 2022 година растежът на износа от страната ни към Европейския съюз на артикули от тези категории доближава 127.4% и сумата възлиза на 942 млн. лв.. За съпоставяне през същия интервал на последната предпандемична година - 2019 година износът на тези артикули към Европейски Съюз е бил доста по-малък - 197.6 млн. лв..

Износът на мазнини към трети страни за интервала от началото на годината до края на май пък възлиза на 336.8 млн. лв., като се усилва на годишна база със 171%. Сумата е доста по-внушителна по отношение на, регистрираната през същите месеци на 2019 година - 131.4 млн. лв..

Що се касае до вноса на мазнини от Европейски Съюз - той също бележи значително увеличение. В края на април 2022-а импортът на тези артикули нараства със 176.8%, достигайки 354.9 млн. лв.. За съпоставяне през същия интервал на 2019-а сумата е възлизала на едва 60.3 млн. лв..

Вносът на мазнини от трети страни за първите 5 месеца от годината се усилва на годишна основа с цени 206.5% и възлиза на 225 млн. лв.. Ако погледнем обстановката през 2019 година ще видим, че вносът на мазнини е бил доста по-скромен и е възлизал на 43.6 млн. лв..

Според данните на Национален статистически институт, точно стоките от тази категория са отбелязали един от най-сериозните растежи както при износа, по този начин и при вноса от Европейски Съюз. Сходна е обстановката и външната ни търговия с трети страни.

Сметките сочат, че единствено за няколко месеца страната ни е изнесла мазнини за над 1.2 милиарда лв., а е внесла такива за 579 млн. лв.. Преди година сумата на износа е била със 123% по-малка - 538 млн. лв., а тази на вноса - със 188% по-малка - 201 млн. лв.. 

Основни търговски сътрудници на България

са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които образуват 68.8% от износа за страните - членки на Европейски Съюз. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Китай и Гибралтар, които образуват 51.1% от износа за трети страни. А максимален е стойностният размер на стоките, импортирани от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР