Удържаният от руснаците Кинбурнски нос край Очаков позволява обстрел на

...
Удържаният от руснаците Кинбурнски нос край Очаков позволява обстрел на
Коментари Харесай

Защо въоръжените сили на Украйна не могат да се отърват от трън в тила си

Удържаният от руснаците Кинбурнски нос край Очаков разрешава обстрел на Николаев и оборудванията към него. След изтеглянето на съветските войски от Херсон, полуостровът става още по-голям. Това е единственият сектор от Николаевска област под съветски надзор - най-южната точка на освободените територии. Опитите на ВСУ да го върнат под собствен надзор приключиха с крах, само че няма подозрение, че напъните ще продължат. Как да им устоим?

След изтеглянето на войските от Херсон Русия резервира опцията да обстрелва обектите на Николаев и покрайнините му с далекобойна артилерия. Както сподели в събота Наталия Гуменюк, представител на Южното командване на ВСУ, съветските войски държат Кинбурнския нос покрай Очаков.

Това е единственият сектор от Николаевска област под съветски надзор. Гуменюк означи, че в този момент съветската артилерия е единствено на 50 километра от Николаев. На такава отдалеченост съветските въоръжени сили могат да употребяват и ракети, безпилотни муниции и дронове за офанзиви.

Кинбурнският нос е пясъчна линия сред устието на Днепър и Буг и Ягорлицкия залив в Черно море, най-южната точка на освободените територии на Украйна. Дължината му е към 40 километра, а ширината към 9 километра. Това е точно именито Лукоморие, разказано в поемата " Руслан и Людмила " на великия съветски стихотворец Александър Пушкин.

Територията на полуострова се управлява от съветски войски от юни. При завладяването му беше потънал дребният транспортен съд за битка против подводници " Виница " на Военноморски сили на Украйна. Там беше ситуиран и отрядът със особено предопределение " Вихър ", чиято задача беше да преследва украински диверсионно-разузнавателни групи. Когато Русия окупира тази точка, имаше догатки, че в бъдеще - откакто пристанището Очаков, което блокира изхода към устието на Днепър и Буг, бъде блокирано, тя може да се трансформира в трамплин за мятане към Николаев.

От Кинбурнския нос до Николаев са към 50 километра. Това разстояние е съвсем сходно на това, от което съветската артилерия обстрелваше позициите на ВСУ в Николаев от Херсон.

Киевските управляващи от дълго време желаят да върнат носа. Такава задача беше сложена пред подразделенията на Силите за специфични интервенции, които се намират в Очаково. Някои медии оповестиха, че в интервенцията на ВСУ за завладяването на носа ще вземат участие хеликоптери, речни подразделения на Днепърската флотилия, ракетни катери и десантни машини. В средата на септември украинските войски се пробваха да кацнат на носа от Очаков. Но офанзивата беше отблъсната.

Военният специалист, шефът на Музея на войските за Противовъздушна отбрана Юрий Кнутов счита, че носът би трябвало да се държи, „ тъй като способността да се водят военни дейности против Николаев благодарение на далекобойна артилерия е от главно значение “. „ За нас в този момент е доста по-важно да запазим Запорожието, Донецкото и Краснолиманското направление. Ако врагът пробие към Бердянск, това ще бъде сериозна опасност за водоснабдяването на Крим и като цяло ще значи вероятност за делене на нашата формация на две елементи “, изясни Кнутов.

Причината за изтеглянето на групата от Кинбурнския нос може да са усложнения с нейното доставяне, доставката на муниции. Но в случай че плацдармът бъде зарязан, контролът върху него може да бъде върнат още през идната година. „ Това ще бъде обвързвано с попълването на войските с мобилизираните военнослужещи. Освен това на фронта ще стартира да идва по-модерно съоръжение, което се създава в този момент “, счита Кнутов.

Военният специалист Василий Дендикин е уверен, че Русия има опция да обезпечи този плацдарм с всичко належащо, да го укрепи, изключително в изискванията на по-къс ден. „ На Кинбурнския нос има ротация. Бих желал да имам вяра, че нашите войски ще оставят този плацдарм за себе си, даже като се вземе поради фактът, че частите, изтеглени от Херсон, ще бъдат отчасти трансферирани на Запорожкия фронт. Всичко зависи от проектите на съветското командване за зимната акция, само че има благоприятни условия за задържане на носа ”, счита източникът.

Експертът акцентира, че Кинбурнският нос е „ доста противен бодил в тила на ВСУ “, тъй че украинците могат да се опитат да го овладеят, до момента в който съветските мобилизирани не престават да минават военно образование. „ Основното значение на носа е близостта на Очаков и Николаев. Всичко е наоколо. От Николаев до Одеса и Херсон не е надалеч “, изясни събеседникът.

В Киев може да се опитат да извършат такава интервенция преди края на есенното топене. Трябва да вземете поради и осезаемите загуби, които понижават бойните качества.

„ Във Въоръжените сили на Украйна човешкият капацитет за набор е станал доста по-лош, тъй като е имало доста „ утилизация “. Както споделят британците, загубите на ВСУ са към 100 хиляди души, това постоянно са експерти, командири. Загубите не престават “, напомни специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР