Удари първият звънец на новия парламентарен сезон. Водещите парламентарни групи

...
Удари първият звънец на новия парламентарен сезон. Водещите парламентарни групи
Коментари Харесай

Новият парламентарен сезон започна под знака на разделението и обвиненията

Удари първият звънец на новия парламентарен сезон. Водещите парламентарни групи не изгубиха никакво време и подгряха с постоянните упреци и обвинявания. По традиция пленарното съвещание бе намерено от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Прозвучаха и химните на България и Европейския съюз.

Различното този път бе, че президентът Румен Радев направи послание към законотворците и народа. В него президентът не спести рецензии към ръководството, което пък докара до неприсъствен отговор от страна на премиера Бойко Борисов. "Някои се напочиваха през август, до момента в който ние работехме. И в този момент като ги снимат, с цел да ги виждат, изговориха маса нелепости. Няма да си хабим силата да им отговаряме. Да не престават ", съобщи Борисов при започване на днешното държавно съвещание.

В същото време парламентарните групи изредиха целите си в обичайните за началото на политическия сезон заявления.

Според групата на ГЕРБ президентът начертал разграничителни линии

Управляващите считат, че присъединяване на президента в откриването на новия политически сезон е можело да бъде добър знак за разговор сред институциите в страната и начало на одобряване на техния престиж. Вместо това обаче със словото си той още веднъж е начертал разграничителни линии, сред тези, които са го издигнали. Направил е и редица изявления в интерес на избрани политически сили.

От ГЕРБ подчертаваха, че е нужно да се отстранят дефицитите на бистрота освен в държавното управление и Народното събрание, само че и президентската институция. Ръководителят на групата Даниела Дариткова акцентира, че президентството не познава програмата на съдружното ръководство. Затова депутатите от ГЕРБ щели да осведомят Радев кои от целите на ръководството са изпълнени и кои предстоят да бъдат осъществени в границите на идващите две години. Дариткова оцени Румен Радев като "най-негативния президент ", само че разчитала, че в оставащите две години от мандата на кабинета щял да се промени и да не девалвира ветото. В "призив " към вицепрезидента Илияна Йотова, която също присъстваше в пленарната зала, Дариткова изиска да бъдат открити рационални решения, тъй че Радев да остане в историята като обединител на нацията, а не като президентът, отправял най-вече закани за публичния мир.

Отвъд престрелките с "Дондуков 2 " ГЕРБ съобщи, че ще продължи да съблюдава прецизно уговорките, поети към жителите при започване на управническия мандат. Призивът на ръководещите е идващите месеци Народното събрание да не се трансформира в поле за предизборна агитация с оглед идния локален избор. Дариткова се надявала партиите да покажат висока политическа просвета по време на изборите и да запазят главната функционалност на Народното събрание - да основава закони и да съставлява българските жители. Ниското доверие в Народното събрание не е проблем единствено за ръководещите, акцентира тя и прикани за градивна работа, с цел да бъде възобновено това доверие.

Българска социалистическа партия ще стопира раздаването на пари от джипа на Борисов

Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че целите на ръководената от нея група са стопанската система, обществената политика, върховенството на закона, фискалната политика и локалното самоуправление.

Естествено, Нинова нападна властта в няколко напрваления. Тя за следващ път акцентира, че държавни пари се харчат за партийни цели, а министър председателят Бойко Борисов взима еднолични решения. Социалистите упорстват за роля на страната в стопанската система посредством данъчни тласъци, с цел да се помогне на фамилните компании и на дребния бизнес. "Задава се икономическа рецесия, а нашата стопанска система не е готова. За да се преодолее, е нужно стимулиране на потреблението. Затова би трябвало да се усилят приходите на хората ", подчертаваха от Социалистическата партия, като в същото време още веднъж настояха за преизчисляване на пенсиите, както и за помощи за развъждане на деца.

Левицата също по този начин внася предложение за надзор върху актовете на основния прокурор. Държавата трябвало да сътвори такива правила, че правосъдната власт да действа обикновено. Лидерът на партията предлага да се организира нов диалог за избора на началник на Антикорупционната комисия. И упорства бързо да се гледа плана на алените за отричане на бързото досъдебно произвеждане.

"Парите на данъкоплатците се харчат еднолично за партийни цели ", нападна Нинова и добави, че джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на държавните пари за партийни цели трябвало да спрат.

Според Българска социалистическа партия част от локалния налог би трябвало да остане в общините. Формацията има хрумвания и за развиване на общинските лечебни заведения.

По думите на Нинова тези забележки не целят Българска социалистическа партия да се заяжда с властта, а става въпрос за правила. "Парламентарна република ли сме или еднолично премиерска? ", запита тя и добави, че нито един върховен държавен орган не е взел решение, че участието ни в Шенген не е приоритет. Според нея тази имитация на премиера Борисов е предизвикана от това, че в действителност не ни желаят в Шенген. "Нашата политика е ориентирана към това да върнем страната, там където й е мястото. Всички споделят, ще няма страна и в този глас на бизнеса и народа политиците би трябвало да се вслушат ", безапелационна е социалистката.

Патриотите към този момент не са обединени

Групата на "Обединени патриоти " стартира новия сезон без "Атака ". Въпреки това в декларацията си от парламентарната естрада депутатите от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация настояха за проверка на постигнатото и неизпълненото в ръководството

Според патриотите миналият сезон се е обрисувал като извънредно трагичен, кондензиран с парламентарен протест, европейски избори и опити за дестабилизиране на ръководството. Новият сезон се обрисува да е не по-малко трагичен, предвижда съпредседателят на групата Искрен Веселинов. Според него локалните избори ще покачат градусите на интензивността в политиката и на политическите играчи. Вселинов прикани всички да мислят за държавността с почитание към институциите и политическите си съперници. Той акцентира, че непрекъснато би трябвало да се дискутира до каква степен актуалното ръководство следва програмата, с която е определено.

Марешки се цели в третото място

"Воля - Българските родолюбци " може да се окаже трета политическа мощ в Народното събрание. Това сподели водачът на групировката Веселин Марешки. Той уточни, че сега това е най-малката парламентарна група, само че предвид на "разпада " на техни сътрудници, това може да се промени. Марешки приветства президента Радев. Лидерът на "Воля " уточни, че има чувство, че президентът има желанието и визията за смяна и по какъв начин да накара съумелите и способни българи да останат в страната ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР