Ударът срещу саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от

...
Ударът срещу саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от
Коментари Харесай

Десет дрона направиха Саудитска Арабия за смях

Ударът против саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от най-модерно въоръжените армии в света се оказа безпомощна против десетина дрона, които нито са скъпи, нито са сложни за набиране, написа Керстен Книп за " Дойче веле ".

Саудитска Арабия може и да има един от най-големите и скъпи оръжейни арсенали в света, само че генералите от армията тези дни се увериха, че това напълно не е задоволително. Ударът по петролните уреди е същински срам за Саудитска Арабия, споделя за Дъждовни води близкоизточният специалист Михаел Людерс. " Саудитска Арабия е най-важният покупател на американски оръжия - 10% от целия американски оръжеен износ отпътуват точно за Саудитска Арабия. А бунтовните хути съумяват да улучат саудитската петролна промишленост право в сърцето и то единствено с десетина дрона, които не са нито скъпи, нито сложни за набиране ", споделя той.

Огромни военни разноски

През последните няколко десетилетия Саудитска Арабия влага големи средства във военния си бранш. Само през 2018 година Рияд е закупил военна техника и съоръжение за над 67 милиарда щатски $, демонстрират данните на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) - т.е. повече от всяка друга страна в района. Саудитска Арабия е третият максимален покупател на оръжие в света - след Съединени американски щати и Китай (и най-големият общо за последните пет години - бел. ред.). Разходите за защита съставляват забележителна част от Брутният вътрешен продукт на кралството: през 2018 те са били 8.8%, а през 2015 - даже 13%.

" Огромните вложения трансфораха Саудитска Арабия в страната с най-големия боеприпас от съвременни оръжия в региона на Персийския залив. Сред покупките имаше изтребители и самолети-цистерни, които усилиха съществено ударната мощност и разшириха периметъра на деяние на саудитската бойна авиация ", се споделя в последния отчет на СИПРИ от май 2019 година. В същото време саудитското кралство увеличи и отбранителните си качества против набези от въздуха.

По индикатора военни разноски Саудитска Арабия превъзхожда доста своя главен съперник Иран: през 2018 година Техеран е похарчил за военни потребности 13 милиарда $. Тази сума, отговаряща на 9.5% от Брутният вътрешен продукт, е съществено предизвикателство за стопански отслабената от глобите ислямска република.

 Гигантски афиш на престолонаследника принц Мохамед бин Салман в Джеда.
© Associated Press

Гигантски афиш на престолонаследника принц Мохамед бин Салман в Джеда.

За каква война е готова Саудитска Арабия

Огромните военни разноски на Саудитска Арабия обаче не дават цялостна гаранция за боен триумф. Това е поуката за Саудитска Арабия, която от четири и половина години управлява военната намеса в Йемен. Международните сили, ръководени от Рияд, се борят против хутите напълно с удари от въздуха – към този момент без особени триумфи. Дори противоположното: през последните месеци бунтовниците, наподобява, са съумели да си набират ракети и дронове, с които в този момент нападат Саудитска Арабия.

Саудитските военни стартират да осъзнават, че както в Йемен, по този начин и в района на Ормузкия пролив вземат участие в една война, за която не са готови: против един нетрадиционен зложелател, водещ война с партизански способи. В региона на Персийския залив следим тъкмо подобен тип спорове - задочни войни, показва Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Затова съгласно него сътрудниците на Рияд и най-много Съединени американски щати би трябвало да помислят по какъв начин да създадат саудитското кралство по-малко уязвимо на ракетни набези.

Заплаха от Йемен

Срещу Саудитска Арабия ще зачестят и нападенията на бунтовниците хути от йеменска територия. Техен представител разгласи идна огромна атака на територията на Саудитска Арабия. Без значение дали в тази ситуация става дума за действителна опасност или за способ от психическата война факт е, че през последните няколко месеца хутите доста усъвършенстваха въоръжението си. " При тях се вижда софтуерен скок, дължащ се главно на Техеран ", споделя за Дъждовни води Гюнтер Майер, който управлява Центъра за проучване на арабския свят към Университета в Майнц.

Всичко това би трябвало да занимава и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Защото е ясно, че следва ново измерване на силите сред кралството и неговите военни противници в района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР