Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив

...
Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив
Коментари Харесай

Петролът се изстреля с над 11% след атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия

Ударът против петролните оборудване на Saudi Aramco докара до срив с 50% на дневното произвеждане на петрол в Суадитска арабия.

Цените на петрола нарастнаха внезапно, откакто офанзивите с дронове против рафинерии в Саудитска Арабия в събота " изтриха " 5.7 млн. барела от дневните доставки. Брентът се изстреля с 12.7% до 67.77 $ за барел, а американският лек нефт – с 11% до 6.84 $, оповестява investing.com.

Американският президент Доналд Тръмп за пръв път загатна за вероятен отговор против Иран - Съединени американски щати упрекват ислямската република за нападението, само че чакат Саудитска Арабия да съобщи кой стои зад него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ударът против петролните оборудване на Saudi Aramco докара до срив с 50% на дневното произвеждане на петрол в Суадитска арабия, а кралството обезпечава 5% от световното търсене на нефт. През август страната е произвеждала по 9.85 млн. барела дневно.

За малко котировките скочиха даже с 20%, само че бързо се намалиха, откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи, че се е разпоредил да бъдат освободени количества от запаса на страната, с цел да се подсигури търсенето. Към 8.30 часа българско време брентът се търгува за 66.29 $ за барел, растеж от 10.08%, а американският вид за 59.83 $, което е покачване от 9.18%.

В туита си Тръмп също по този начин споделя, че е уведомил всички отраслови организации да ускорят утвърждението на нефтопроводите, които сега са в развой на издаване на разрешителни в Тексас и други щати.
Тръмп означи, че " познава виновника " за нападението и Съединени американски щати чака да чуе позицията на Саудитска Арабия. В събота държавният секретар Майк Помпео съобщи в Twitter, че Иран е почнал " невиждана офанзива на енергийните доставки в света. "

Държавният петролен колос Saudi Aramco се стреми да възвърне към една трета от производството си до края на днешния ден, заяви Wall Street Journal, базирайки се на саудитски чиновници, осведомени с въпроса. Компанията ще заяви за напредъка на възстановителните си действия във вторник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР