Ударът, който понесе бизнесът в Банско заради пандемията, е качил

...
Ударът, който понесе бизнесът в Банско заради пандемията, е качил
Коментари Харесай

Кметът на Банско поиска 2 млн. лв. държавна помощ заради кризата

Ударът, който понесе бизнесът в Банско поради пандемията, е качил безработицата в курортния град до 18 на 100, разгласи кметът Иван Кадев. Той изиска помощ от страната в размер най-малко 2 млн. лева, съобщи БГНЕС.

„ Преминахме през два месеца на тестване, Банско беше първият град, подложен под строга карантина, към момента има хора, които се питат дали и за какво бе належащо затварянето на града. Животът в Банско претърпя съществени промени ”, сподели Кадев на конференция.

Банско е чисто и крепко, поради спазването на ограниченията и поради близостта на хората с планината, твърди кметът. Това е било потвърдено и с всеобщото тестване в Банско, Добринище и Места. В Банско са направени 2010 теста, от които 111 са посочили съществуване на антитела – т.е. 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които посочили съществуване на 115 резултата с антитела или 11%.

„ Това потвърди, че ограниченията би трябвало да продължат. Отварянето на града няма да анулира ограниченията, само че пандемията се отразява тежко на бизнеса “, разяснява Кадев.

По думите му подхванати са редица ограничения в поддръжка на бизнеса като краткотрайното понижаване на таксата за синята зона, на таксата за тротоарно право и общинските наеми, и на таксата за детските градини. Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, с цел да може жителите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от локалните налози и такси ще се резервира до юни.

„ Най-тежко е положението на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината “, сподели Кадев и добави, че част от хотелиерите са декларирали подготвеност да отворят обектите си.

„ Общината е в мъчно финансово състояние. Има дълг от 8 млн. лева, което значи вноска от 100 000 лева на месец. “, добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР