Удар в клетката на социалната тъкан. Добра идея в целофан,

...
Удар в клетката на социалната тъкан. Добра идея в целофан,
Коментари Харесай

Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

Удар в клетката на обществената тъкан. Добра концепция в целофан, в който обаче са поставени змийски яйца. Няма място за боязън. Критиците си служат типичен клишета, измислени в политическата лаборатория на Кремъл. Това бяха част от мненията в траялите над три часа диспути по Истанбулската спогодба, която съдържа редица ограничения за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

Като хазаин на разискването ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прикани полемиката да премине в разумни, а не прочувствени причини. Призив, който не бе чут, тъй като дебатите бяха придружени от крясъци, освирквания на изказващите се в отбрана на конвенцията, намеци от присъстващите, без да им е дадена думата, както и разногласия, които прерастваха в мини кавги в аулата. От началото до края на полемиката един мъж крачеше из аулата, носейки българския байрак. Мъжът не се изрече.

Организацията на събитието беше на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която напусна полемиката, поради дебатите по вота на съмнение в Народното събрание. Мястото ѝ на модератор бе заето от омбудсмана Мая Манолова. Поканени бяха представители на институциите, вероизповеданията, неправителствения бранш.

 Дискусията за Истанбулската спогодба остави непримирими позициите
© Надежда Чипева, Капитал

Правосъдният министър Цецка Цачева и омбудсманът Мая Манолова се оповестиха за приемането на Конвенцията дружно с тълкувателна декларация, за утешение на тези, които към момента имат подозрения и запаси за задачите и последствията от утвърждението на документа. Тълкувателната декларация " ясно да съобщи, че в България тази спогодба ще се ползва съгласно нормите и правилата на българската конституция, и в която тълкувателна декларация да бъде в детайли изяснено нашето българско схващане за обществената роля на пола. Така че да не остане никакво подозрение в някакви опити за въвеждане на нещо друго от двата съществуващи биологични пола ", сподели Манолова.

Според някои от участниците в дебатите обаче България не може да ратифицира конвенцията със забележки.

В Конвенцията е записано, че запаси се позволяват единствено във връзка с някои от текстовете в документа.

Другото предложение с изключение на за съпътстваща декларация пристигна от неправителствения бранш и бе да се изготви оценка по какъв начин присъединението към Конвенцията ще влияние върху българското законодателство.

Цачева повтори към този момент казваното от ръководещите от ГЕРБ, че документът не задължава страната да вкара третия пол, да признае еднополовите бракове или да вкара в учебно заведение образование за нестереотипни функции в обществото. Тя акцентира още веднъж, че казусът с домашното принуждение съществува и би трябвало да го признаем. Министърът изясни, че 28-те страни в Европейски Съюз са подписали Конвенцията, 17 към този момент са я утвърдили - някои със забележки, а останалите са в развой по присъединение. По думите ѝ понятието джендър няма директен превод на български и се превежда като " sex " - пол.

Омбудсманът сподели, че тя поддържа битката с насилието над дамите от дълго време и до скоро това е правела и Българска социалистическа партия. Ироничното ѝ подхвърляне бе поради отхвърли на левицата да поддържа Конвенцията. Според нея България няма нужното законодателство за отбрана от принуждение, а в същото време всяка четвърта жена е жертва. Българските закони не криминализират психическото принуждение, преследването, както и някои случаи на насилствени бракове да вземем за пример, изясни омбудсманът. Липсват и на практика ограничения - спешните центровете са единствено 18 в страната с незначителен потенциал за приемане на хора, няма и обединен парещ телефон за потърпевшите.

 Дискусията за Истанбулската спогодба остави непримирими позициите
© Надежда Чипева, Капитал

" Държавата е абдикирала от казуса с домашното принуждение и той е аутсорснат на неправителствения бранш ", добави тя. По думите ѝ " обществената роля на пола " към този момент съществува в българското законодателство в Закона за равенството на половете.

Конвенцията е неприемлива, съгласно представителите на другите вероизповедания

Всички представители на религиозни общности се изрекоха срещу утвърждението на Конвенцията. Старозагорският митрополит Киприан прочете вчерашното послание на Св. Синод, след което залата избухна в бурни овации. Според Богдан Пенев, който представляваше Католическата черква, документът е идеологическа и правна основа за полова гражданска война.

 Дискусията за Истанбулската спогодба остави непримирими позициите
© Надежда Чипева, Капитал

Представителят на протестантската черква съобщи, че страната няма право да трансформира половете и че Конвенцията е " добра концепция, пакетирана в целофан, само че вътре са поставени змийски яйца ". Той изрази увереност, че тя няма да се ратифицира.

Фотогалерия: "За " и "против " Истанбулската спогодба >

Изненадана от причините срещу Конвенцията бе посланикът на Англия Ема Хопкинс. Тя прикани всички да се съсредоточат върху същинската цел на документа - да защищити дамите от принуждение. Защото в противоположен случай има риск жертвите да станат жертви за повторно. Тя изясни, че сега Англия си трансформира законодателството, което ще завърши с ратификацията на Конвенцията, само че дали да се ратифицира въобще не се разисква.

 Дискусията за Истанбулската спогодба остави непримирими позициите
© Надежда Чипева, Капитал

На рецензия към Цачева и Манолова за предлаганата от тях тълкувателна декларация към Конвенцията, тъй като тя няма да има правна мощ, бе учредено изявлението на Мадлен Кирчева от съдружие за отбрана правата на жителите и страната. Според нея документът се постанова с външна преса.

Изказването на Мая Манолова, че в страната няма нужното законодателство за отбрана от принуждение, провокира реакцията на Боян Захариев от придвижване " Възраждане ", който прикани ръководещите да трансформират законите. " Конвенцията е порочна, в душите си го знаем всички ", разяснява Захариев, който дефинира Конвенцията като удар в клетката на обществената тъкан. По думите му резултатът от нея ще се види след години и тя ще докара до неналичието на натурален приръст и България ще изчезне.

Други изявления срещу Конвенцията я дефинираха като открита война против фамилията, брака и половата еднаквост, като непотребен и рисков документ и като троянски кон в правовия ред на страната.

Конвенцията не накърнява културните обичаи

 Дискусията за Истанбулската спогодба остави непримирими позициите
© Надежда Чипева, Капитал

Очаквах сериозен спор, само че тук продължава една акция, каквато имаше и против закона за протекция на детето, съобщи професорът по обществена педагогика Нели Петрова от Софийския университет. Изказването ѝ бе посрещнато с крясъци " У-у-у ". По думите ѝ се спекулира с понятието " джендър " и в страната в действителност няма нужното законодателство за отбрана на жертвите от принуждение и за предварителна защита.

Идеята на ратификацията са дълготрайни и непрекъснати политики против насилието, съобщи Мила Николова от Съюза на транспортните синдикати. Конвенцията не накърнява културните обичаи в страната. " Не разбирам демонизирането ѝ ", добави още Николова. И попита по какъв начин домашното принуждение крепи българското семейство, а тази Конвенция ще го унищожи.

Според представител на " Да, България " предметът и обсегът на Конвенцията са изцяло ясни. Аргументите срещу нея пък са политически клишета, измислени в политическите лаборатории на Кремъл.

Дискусията щеше да е смешна, в случай че не е жестока, включи се в дебатите Георги Богданов от Националната мрежа за децата. Той съобщи, че нещата не са единствено черни или бели и попита от кое място се извади този караконджул - третия пол в Конвенция, която е против насилието.

Глория Филипова от фондация " Ресурсен център Билитис ", която работи за унищожаване всички форми на дискриминация и реализиране на равнопоставеност на ЛГБТИ, прикани тяхната общественост да не се употребява като плашило. Тя отговори на изявленията преди нея, едно от които на Георги Христов от придвижване " Днес ", съгласно който Конвенцията урежда правата на малцинство. Филипова прикани да не се измества фокусът от концепцията на документа и приключи с това, че са понесли задоволително обиди.

Законопроект за одобрение на Конвенцията е разпределен в няколко комисии в Народното събрание. Водеща е Комисията по вероизповеданията и правата на индивида.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР