Удължителният бюджет действа до 10 юни, след това вече няма

...
Удължителният бюджет действа до 10 юни, след това вече няма
Коментари Харесай

Сачева: След края на удължителния бюджет всякакви общински институции ще бъдат блокирани

Удължителният бюджет работи до 10 юни, по-късно към този момент няма съображение да се изплащат една част от направените и към този момент взети решения, тъй като няма отпуснати средства, изясни Деница Сачева от ГЕРБ пред бТВ и уточни, че пенсии и заплати ще се изплащат, само че на процедура няма да има средства за нищо друго. Тя акцентира, че нарастването на пенсиите не е застрашено, само че що се отнася до разплащанията въобще в страната, те ще бъдат мощно лимитирани.

„ След края на удължителния бюджет и детски градини, лечебни заведения, учебни заведения, всевъзможни общински институции, които имат бюджети, свързани с държавния бюджет, ще бъдат блокирани и няма да работят “, разясни Сачева. Тя означи, че от ГЕРБ доста ясно споделиха, че бюджет, импортиран от служебното държавно управление, с недостиг 6,5%, няма да одобряват.

„ Ако няма постоянно държавно управление, гласуването на този бюджет е под риск. Непрекъснато виждате, че се трансформират събитията. Ако няма държавно управление, може да се окаже, че животът на този парламент е толкоз къс, че няма да се извърви бюджетната процедура “, сподели още Сачева.

По мотив така наречен загадка среща сред водачите на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, в наличието на Мария Габриел, Сачева съобщи, че в Народното събрание секрети срещи няма по какъв начин да се случат. „ Нищо скрито не е правено и не е провеждано. Ние декларирахме, че нашият претендент за министър председател ще организира срещи с всички ПГ. Срещата неслучайно беше лидерска, не мога да кажа, само че допускам, че до понеделник ще текат такива диалози “, добави тя и посочи, че ще върнат в понеделник изпълнен мандата.

„ Това постоянно държавно управление ще бъде с явен европейски експертен профил “, добави Сачева и посочи, че са се обърнали към всички ПГ, без Българска социалистическа партия, които биха желали да поддържат подобен експертен кабинет с небосвод от една година, като надлежно ще одобряват оферти за специалисти, които могат да работят по тези тематики и цели, които Мария Габриел очерта.

„ Разговорите за конструкция и състав на Министерски съвет се водят от Габриел и се разискват. В понеделник да има директория със съответната конструкция и с хората, които могат да изпълнят значимите цели “, заяви още тя.

Сачева разяснява, че ПГ на ГЕРБ към този момент поддържа кандидатурата на Габриел и целите ѝ, като структурата на Министерски съвет ще получи 100% поддръжка. „ Дали сме нашето доверие и участваме в този развой, ние не сме безгласна писмен знак. Технологията на това по какъв начин ще се случат нещата, дано оставим за партийния ни живот. Ние постоянно обсъждаме решенията и даваме своите отзиви за това какво и по какъв начин да се случи “, изясни тя.

По мотив поръчката на Габриел за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, Сачева разгласи, че този приоритет е бил трети. Първият приоритет е бил решаването на политическата рецесия, а вторият – обществените финанси и стабилността на обществените финанси. „ Ние обещавахме огромна правосъдна промяна, механизмите за следствие на основния прокурор са част от ПВУ “, означи народен представител от ГЕРБ и добави, че групата застава единомислещо зад Габриел, както и че оставката на основния прокурор се желае от няколко години от разнообразни партии, организации и жители.

Според Сачева значимото е, че този приоритет беше разгласен обществено и че получи обществена поддръжка. „ В политиката са значими резултатите и е значимо резултатите, които реализира политиката, да бъдат публично потребни. Всичко останало е жълтина, върху която аз не желая да се концентрирам. Нито съм взела участие в диалозите на госпожа Атанасова, нито мога да имам вяра изцяло на господин Гешев “, разяснява още националният представител, като добави, че е значимо дали това е публично потребно, или не е.

Сачева съобщи, че когато ще бъде гласуван кабинетът „ Габриел “, зависи от решението на президента и от това по кое време той ще приготви указа, като означи, че е допустимо да има съвещание във вторник или в четвъртък идната седмица, защото в сряда е 24 май, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР