Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще

...
Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще
Коментари Харесай

Вълчев: Удължаването на учебната година не е неизбежно

" Удължаването на образователната година не е неизбежно, зависи какъв брой ще продължат ограниченията ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по БНР.

" Ако имаме 2-3 седмици най-после, няма потребност от удължение. Някъде може би ще би трябвало повече часове да се вземат - да вземем за пример практики в професионалните гимназии ", изясни министърът.

По думите разновидностите за приключването на образователната година към момента са няколко.

" Едно е да възстановим първоначално, друго - в края на май, трето - юни месец. Най-вероятно ще бъдат отсрочени част от изпитите - тези, които са по-рано, при възобновяване през май месец, даже в края на април ", очерта вероятното развиване на обстановката Красимир Вълчев.

Голяма част от часовете от образователния проект сега се организират сполучливо в електронна среда, само че има такива, които не могат да се проведат.

" Ще трябват на някои 5, на други - 10 или 15 дни за привършване на образователната година. Необходими са няколко дни за оценяване - годишно, срочно ", посочи просветният министър.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от отдалеченото образование, както и 96 на 100 от учебните заведения.

" В момента не се слагат оценки. Учителите си означават интензивността, ангажираността на учениците, това дали се справили с планове, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е рационалното. Все отново всички скочихме в обстановка, се озовахме в обстановка, която беше непредвидена, непредвидена. Трябваше дозирано да създадем крачките, включително и с оценяването ", разяснява просветният министър.

Всички излязоха отвън коловоза, в който нормално работят, уточни Вълчев.

Относно апела на работодателите в системата на просветата за отсрочване на изпити, министърът на образованието съобщи:

" Възможни са всевъзможни разновидности. Наистина по-трудно е да отменим изпитите след 7 клас, защото те са свързани с оценяване. Към сегашния миг нямаме такова решение. Не мислим, че оценяването след 4 и 10 клас би трябвало да провокира паники доста повече в сравнение с едно вътрешно оценяване, контролна или класна работа от позиция на ученика. Има едно напрежение в учителите, че те ще бъдат държани виновни за по-ниските резултати. Не, няма да бъдат държани виновни. "

При всички случаи ще има в съгласие решение на европейско ниво по какъв начин да се развие кандидатстването във висшите учебни заведения, добави Красимир Вълчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР