Удължаването на живота на трите централи едва ли ще реши

...
Удължаването на живота на трите централи едва ли ще реши
Коментари Харесай

Германия отлага затварянето на последните си три атомни електроцентрали

Удължаването на живота на трите централи надали ще реши енергийната рецесия на Германия тази зима. Все още не е ясно с какъв брой ще се отсрочи закриването на реакторите, което беше планувано за края на тази година. Несигурността към съветските доставки на природен газ принуди държавното управление да разгласи ограничения за ограничаване на потреблението през идващите две години.
Германия възнамерява да отсрочи затварянето на последните три атомни електроцентрали в страната в подготовка за евентуален дефицит на сила тази зима, оповестяват държавни чиновници. Решението ще е първото отклоняване от политиката, която страната стартира да следва при започване на века за последователно унищожаване на нуклеарната сила в Германия, само че управляващите твърдят, че е краткотрайно. По проект централите би трябвало да бъдат затворени в края на годината. Все още не е ясно с какъв брой ще се отсрочи закриването им.

Решението към момента не е публично признато от кабинета на немския канцлер Олаф Шолц и евентуално ще изисква гласоподаване в Народното събрание. Кабинетът ще би трябвало да изчака резултата от оценката на енергийните потребности на Германия, която ще завърши през идващите седмици, оповестява The Wall Street Journal. Канцлерът загатна за решението при започване на август, когато за първи път сподели, че може да има смисъл последните три нуклеарни реактора на Германия да продължат да действат.
Реклама Противоположни политики
Малко след съветското навлизане в Украйна Шолц усили военните разноски на страната, а няколко месеца по-късно изпрати и оръжие за Украйна, с което постави завършек на дългогодишния немски пацифизъм. Решението за нуклеарните блокове, въпреки да визира единствено три блока, и то краткотрайно, е поредна забележителна смяна на немската политика тази година. Говорителка на Министерството на стопанската система и околната среда, което управлява енергетиката, отхвърли държавното управление да е взело решение за удължение на живота на централите, добавяйки, че това ще зависи от резултатите от продължаващата оценка на енергийните потребности на Германия.
(Не)лечима рецесия
Удължаването на живота на трите централи надали ще реши енергийната рецесия на Германия тази зима. В страната липсва основно природен газ, който се употребява главно за отопление и произвеждане.

Министерството на стопанската система и околната среда, ръководено от Робърт Хабек от Зелената партия, поръча първичен стрес тест по-рано тази година, който откри, че нуклеарните реактори няма да оказват помощ за разрешаването на евентуална енергийна рецесия. След като Русия понижи износа на газ за Германия с 80% предишния месец, Хабек поръча провеждането на втори разбор, който ще вземе поради вероятния дефицит на газ тази зима.

Трите централи дружно обезпечават към 6% от производството на електрическа енергия в страната. Ако отсрочи затварянето им, Берлин ще предотврати нуждата от замяната им с ТЕЦ-ове, захранвани с газ или въглища. Работата на няколко въглищни ТЕЦ-а беше възобновено, с цел да се предотвратят енергийни спирания, откакто Русия понижи доставките на газ през юни. Решението ще усложни проектите на Берлин за понижаване на излъчванията на парникови газове и замърсяването на въздуха.
Реклама Ограничено ползване
Несигурността към съветските доставки на природен газ принуди държавното управление да разгласи ограничения за ограничаване на потреблението през идващите две години. Енергийният регулатор на Германия обаче заяви, че потреблението на газ ще би трябвало да бъде понижено с 20%, в случай че страната желае да избегне дефицит на газ тази и идната зима.

Решението за анулация на затварянето на централите ще засегне единствено трите останали такива и Берлин не обмисля наново отваряне на реактори, които към този момент са изведени от употреба.
Политическо напрежение
Преустановяването на нуклеарните реактори беше инициирано от социалдемократите и зелените, водещите партии в актуалната ръководеща коалиция. Водещи зелени политици към този момент одобриха опцията за малко удължение на производството на нуклеарна сила, ако страната е изправена пред риск от дефицит на електрическа енергия. Християндемократическият съюз на някогашния канцлер Ангела Меркел, който доста форсира прекъсването на нуклеарната сила след злополуката във Фукушима през 2011 година, в този момент също поддържа анулацията на затварянето на реакторите.

" Не всички, които не престават да употребяват нуклеарна сила в света, са по-глупави от нас ", сподели Фридрих Мерц, ръководител на Християндемократически съюз, в скорошно радиоинтервю.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР