Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ

...
Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ Козлодуй ще гарантира чиста енергия на достъпни цени

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй " е един от главните цели на държавното управление в енергийната област. Неговото осъществяване ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските консуматори, разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Днес тя посети АЕЦ "Козлодуй ", където ревизира осъществяването на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Ремонтните действия, които стартираха на 1 май, плануват и осъществяване на ограничения, свързани с повишение на топлинната мощ на оборудването до 104%.

По думите на енергийния министър, удължаването на живота на двата блока в атомната централа е доста сериозен запас за българската енергетика. Чрез него жителите и бизнесът ще могат и в бъдеще да употребяват чиста сила на налични цени.

Министър Петкова напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент бе продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране и в този момент следва това да се случи за шести блок. АЕЦ "Козлодуй " извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства. Централата е в чудесно финансово положение - облагата й за предходната година е 167 млн. лева, а над 360 млн. лева са наличностите по банковите сметки на компанията, подчертава енергийният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР