Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ

...
Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова: Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира чиста енергия на достъпни цени

„ Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е един от главните цели на държавното управление в енергийната област. Неговото осъществяване ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските консуматори ". Това разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова при визитата си в АЕЦ „ Козлодуй “, където провери изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Ремонтните действия, които стартираха на 1 май, плануват и осъществяване на ограничения, свързани с повишение на топлинната мощ на оборудването до 104%.

По думите на енергийния министър, удължаването на живота на двата блока в атомната централа е доста сериозен запас за българската енергетика. " Чрез него жителите и бизнесът ще могат и в бъдеще да употребяват чиста сила на налични цени ", сподели министърът.

Петкова напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент бе продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране и в този момент следва това да се случи за шести блок. АЕЦ „ Козлодуй “ извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства. Централата е в чудесно финансово положение - облагата й за предходната година е 167 млн. лева, а над 360 млн. лева са наличностите по банковите сметки на компанията, подчертава енергийният министър.

В АЕЦ „ Козлодуй “ министър Петкова разяснява и митингите на дребните ВЕИ производители, които настояват, че смяната в Закона за енергетиката, с която се отстранява двойното им субсидиране, не се ползва за всички. „ Този вид производители са били финансирани един път от Държавен фонд „ Земеделие “ и повторно – посредством преференциални цени на електрическата енергия им. Одитният орган на Европейска комисия регистрира, че това е свръхсубсидиране, което би трябвало да бъде отстранено. В резултат на това през 2015 година беше изменен Законът за енергетиката.

По тематиката се произнесе и Конституционният съд, съгласно който измененията не опонират на Конституцията “, сподели енергийният министър. Тя напомни, че, в случай че двойното финансиране не е било отстранено, това е щяло да заплаши верифицирането на средствата от Държавен фонд „ Земеделие “. По думите на министър Петкова в идващите дни следва нова среща с производителите на сила от възобновими източници, с цел да бъде разискван въпросът още веднъж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР