Удължаването на държавния бюджет за тази година може да действа

...
Удължаването на държавния бюджет за тази година може да действа
Коментари Харесай

Какви ще са последствията от удължаването на бюджета?

Удължаването на държавния бюджет за тази година може да работи не повече от три, най-много четири месеца. За това са безапелационни както икономисти, по този начин и Министерството на финансите. В случай че не бъде признато удължаването, парите няма да стигнат още през януари.

Ако не бъде продължен бюджетът, ще работи ограничаването на разноските от януари 2022 година, когато също нямаше бюджет и действаше този от 2021 година. Според финансиста Лобомир Дацов предлагането на служебното държавно управление за удължение е адектватно на обстановката.

" Това, което те са внесли, им дава опция за една по-голяма гъвгавост, не е въпросът за периодите, чака се държавно управление, което да поеме отговорност за политиките и в по-дълъг от една година период ", сподели той.

Удълженият бюджет планува да се запазят главните обществени параметри - размер на минималната работна заплата, пенсиите, обществените заплащания и понижените ставки по Данък добавена стойност.

" Предходната година, в това число тази ние взехме много неразумни решения като страна минимум държавното управление ни и в резултат на това има един чек, който е предявен за заплащане и той би трябвало да бъде осребрен.

Нито работодателите, нито синдикатите са удовлетворени от предлаганото удължение. Това обявиха техни представители в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Работодателите са щастливи, те поддържат един неприятен бюджет, тъй като и те знаят, че може да има и по-лош, апропо и аз го знам ", сподели Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

" Няма да се съглася с господин Манолов, че работодателите са щастливи. Не, не са щастливи, тъй като и настоящето предложение надалеч не е положителното предложение за България ", отговори Добри Митрев, ръководител на БСК.

Синдикатите упорстват за повече обществени разноски и актуализация на заплатите, работодателите в противен случай не желаят актуализация на заплатите, без да се работи за нарастване на растежа на стопанската система.

" Не единствено минималната, всички приходи би трябвало да се покачат, по отношение на тази инфлация, която ни е затиснала, това обедняване дето ни е подгонило би трябвало да бъде спряно в някаква точка ", разяснява Димитър Манолов.

" Прогнозите, които бяха направени от средносрочната бюджетна прогноза, са прекомерно оптимистични. На няколкостотин километра от нас има война, имахме няколко години безспорен застой поради COVID-19 ", съобщи Добри Митрев.

Според финансисти обаче в противен случай разноските не би трябвало да се раздуват, а да се понижат.

" Поне към 3 милиарда номинално би трябвало да бъдат понижени разноските, както щете да го гледате ", сподели Любомир Дацов.

Очаква се депутатите да гласоподават закона за удължение на бюджета без доста ремонти, ако не бъде квалифициран нов от възможен постоянен кабинет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР