Удължава се срокът за подаване на документи на кандидати за

...
Удължава се срокът за подаване на документи на кандидати за
Коментари Харесай

Няма много желаещи за български съдия в ЕСПЧ

Удължава се срокът за подаване на документи на претенденти за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида, оповестиха с обява на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

Първоначално оповестеният период до 17.00 ч. на 17 февруари 2023 година се удължава до 17 март 2023г.

Изборът на арбитър се прави от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по лист от трима претенденти, избрани от съответната страна. Това е записано в член 22 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи.

Българският арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев е с мандат, който изтича на 12 април 2024.

Процедурата по асортимент на претенденти за арбитър в Европейския съд по правата на индивида се организира в седем стадия, като одобряването на претендентите се прави с решение на Министерски съвет.

Насоките на Комитета на министрите гласи, че " страните би трябвало да подхващат спомагателни ограничения, с цел да подсигуряват, че се явяват задоволителен брой претенденти, които да разрешат на органа по асортимент да предложи изискуемия лист от претенденти ".

С оглед броя на подадените досега кандидатури и гарантиране на конкурентост и състезателност на процедурата, както и съблюдаване на условията на Насоките, срокът за подаване на документи се удължава, оповестиха от Министерството на правораздаването. От институцията отхвърлиха да посочат какъв брой са подадените до този миг кандидатури.
 Търси се новия български арбитър в Европейски съд по правата на човека
Търси се новия български арбитър в Европейски съд по правата на човека

Трябва да предложим трима кандидати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР