„Учителят записва вертикално надолу по дъската (или на флипчарт лист)

...
„Учителят записва вертикално надолу по дъската (или на флипчарт лист)
Коментари Харесай

Министерството на културата се включва в Дни на медийната грамотност 2020

„ Учителят записва отвесно надолу по дъската (или на флипчарт лист) с огромни букви думата ТОРМОЗ. След това моли учениците на личен лист да запишат думата по същия метод и против всяка писмен знак да запишат друга дума, която свързват с издевателството и която стартира със съответната писмен знак (напр. Т – горест, О – ненавист и т.н.)

Учителят обобщава упражнението, като изяснява, че в днешния час ще приказват за издевателството и за една негова доста постоянно срещана форма – онлайн издевателството. Той се свързва с отрицателни страсти и държания – както у причинителя, по този начин и у жертвата. “

Това една от първите указания в помагалото за учители, преподаващи в 5-7 клас, които в дните на медийната просветеност ще имат занимание с учениците си на тематика „ Онлайн тормоз “.

Дните на медийната просветеност публично стартират от 11 февруари 2020 година – датата, оповестена за Деня за безвреден интернет. Тогава ще започват и двете акции „ Дни на медийна просветеност 2020” и „ Заедно за по-добър интернет”.

Тази година в акцията „ Дни на медийната грамотност” като формален сътрудник се включва и Министерството на културата. Оттам ще дават подробна информация за събитията на всичките си учебни заведения по изкуствата и по културата.

Иначе уредници на самодейността са Националният център за безвреден интернет, Коалицията за медийна просветеност, Общественият съвет за безвреден интернет. Инициативата има поддръжката и на УНИЦЕФ, и на Бюрото на Европейския парламент в България, които ще проведат разнообразни образования за учители и възпитаници. Ще бъдат обучавани децата от СУ „ Георги Бенковски” в Пазарджик и от Националната гимназия по полиграфия и снимка в София.

Утре (5 февруари) стартира образованието на учителите, а на 28-29 март в новаторския хъб „ Резонатор” ще бъдат показани училищен планове, отдадени на медийната просветеност.

Преди това на 21 февруари следва шампионат, в който посредством цифрови просветителни игри тимове ще се състезават дали могат да разпознават заплахите, които крие интернет за децата. Игрите са създадени в съдействие с Националния център за безвреден интернет и със съдействието на Асоциацията за развиване на София. Всички български учебни заведения и учители са поканени да се включат със свои събития или специфични часове в акцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР