Учителят Тео - Теодосий Теодосиев, е известен български преподавател по

...
Учителят Тео - Теодосий Теодосиев, е известен български преподавател по
Коментари Харесай

Теодосий Теодосиев: Децата трябва да са на училище, а не някои да ги учат вкъщи как да крадат

Учителят Тео - Теодосий Теодосиев, е прочут български учител по физика и математика, притежател на доста оценки и награди. За близо 5 десетилетия той е основал в школата си първенци, първенци в международни олимпиади с общо над 100 медала. Неговите учениците не престават образованието си в най-престижните университети по целия свят и на всички места популяризират България. Наскоро бе основан и документален филм за заслугите на обичания учител - "Формулата на Тео ".

- Г-н Теодосиев, ваши ученици покоряват висотите на науката, популяризират България навсякъде по света, в същото време обаче вие сте преподавал и имате наблюдения и върху други деца. Според вас по какъв начин се стигна до нервността родители от ромски махали в няколко градове да извеждат децата си от учебно заведение, „ с цел да не им ги вземели”?

- Ще допълня – има родители в България, които не си пускат девойките на учебно заведение, с цел да не бъдат отведени за булки, да не ги откраднели без пари. Няма за какво да си затваряме очите, че в 21 век в България има продажби, има този безразсъден и драматичен пазар на деца. Това са практики, несъвместими с цивилизацията, неприемливи за естествения човешки разсъдък и държание. Когато с моите възпитаници бяхме на олимпиада в Австралия разбрахме, че там имат два модела за туземците. Единият е да се интегрират в самите градове, приемайки техните правила и правила за публичен живот. Другият е да си останат в резерватите и в тях да битуват, съгласно личните си обичаи, които повеляват и многоженства, само че мъжът се дами след 45 години, когато към този момент е задоволително състоятелен и може да си купува дами.

Съотнесено към нашите действителности, има опция ромското население да живее интегрирано измежду всички останали свои сънародници, само че прецизно и без изключения да съблюдава законите. Другият е да си създадат свои резервати и да живеят по традициите на своите племена.

- Защо е тази опозиция на сляпо от някои среди против Стратегията за децата, чиято цел е да опази тези, които са сложени в риск – пребивани, изнасилвани, изоставени?

- Тези, които натягат ненужно напрежение в обществото би трябвало да бъдат наказвани по съответния ред. Смятам, че виновност и отговорност за антисоциалното държание към децата би трябвало да носят родителите. Тормозените деца би трябвало да бъдат избавени от фамилиите, които издевателстват върху тях като бъдат изведени оттова. Ако едно дете се образова в антисоциални практики, то би трябвало да има закон, по който това дете да може да се отнеме от родителите. Така мисля аз, тъй като съм виждал и познавам такива практики в други, напреднали и обективни общества. Българските деца би трябвало да бъдат пращани на учебно заведение, а не да ги учат по какъв начин да крадат.

Знаете ли, че нерядко съм виждал в нашите учебни заведения интеграция с противоположен знак.

- Какво значи това, обяснете апелирам?

- Означава, че неприятните обществени практики елементарно и бързо се усвояват и от деца, които не са приучавани в фамилиите си към тях. Наскоро моя възпитаничка, която учи в влиятелен европейски университет, ми разказваше по какъв начин българи в чужбина се организирали и крадяли в универсалните магазини по места. Но за разлика от при нас, там законите са строги и се ползват с идентична мяра. Ние тук доста се радваме и възхищаваме на достиженията на тези нации и народи, само че не желаеме да съблюдаваме законите и разпоредбите като тях.

- Как си обяснявате в действителност този феномен – за какво нашите там съблюдават разпоредбите, а тук я карат, както си знаят и не им пука от никой и нищо?

- Защото нашето общество е грубо към бедния човек. Една бедна пенсионерка, която цялостен живот е работила съзнателно и е пестила като по този метод косвено през цялото това време е издържала представители на някои маргинални общества, най-после бива пребивана, насилвана и ограбвана отново от тези маргинали. Достатъчно е единствено да й оберат продукцията от градината и я обричат на недояждане и боязън. Вижте по какъв начин нашето общество е грубо към трудовия човек. Но демонстрираме подправен хуманизъм към тези, които паразитират върху почтените жители. Затова считам, че е извънредно време страната да вземе строги ограничения против паразитирането.

- Коя е съответната институция, която би трябвало да вземе ограничения за опазването на децата?

- За децата това е фамилията. Аз имах една ученичка от софийско учебно заведение, от семейство, което не е оскъдно, само че тя не можеше да чете, да написа, името си не можеше да изпише вярно в 7 клас. Е, какво е това?! Според мен родителите през днешния ден бягат от грижите за своите потомци като им хвърлят по един таблет в ръцете и никак не им пука за друго. Риска от злополучията в мрежите е не по-малък за децата, в сравнение с в фамилиите, където ги малтретират физически. Япония има една от най-силните стопански системи в света. Там една майка се почита по това какво дете е възпитала, а ролята на фамилията е първостепенна. В западните цивилизации, за жалост, в последните години върви наклонност на разрушение на фамилиите. Някога у нас е имало задружни семейства с доста деца, които са работили непрекъснто и селскостопански труд на нивите, само че проблеми като сегашните не е имало. Лев Николаевич Толстой е споделил, че всяко психическо заболяване може да се излекува с тежък физически труд на полето. А през днешния ден психологичните заболявания са в разцвет, тъй като не се работи задоволително физически. Надявам се българският народ да се върне към полезности като фамилните, трудолюбието, тъй като тъкмо те са го опазвали през вековете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР