Учителските заплати е трябвало да скочат с 20 на сто

...
Учителските заплати е трябвало да скочат с 20 на сто
Коментари Харесай

Вълчев: Скок на учителските заплати със 17% сега, двойно - след 2 години

Учителските заплати е трябвало да скочат с 20 на 100 тази година, само че парите в бюджета са стигнали за 17-18% нарастване. Затова пък пред 2021 година възнагражденията ще се удвоят. Това изясни по време на полемика в Аулата на Софийския университет министърът на образованието Красимир Вълчев. 

От 1 януари 2020 година учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съществена заплата. Това планува подписаният във вторник анекс към Колективния трудов контракт между Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на образованието. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1120 лева, а на основните учители – 1176 лева. Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите – 1246 лева

За задачата в бюджета за идната година са заложени 360 млн. лева повече за трудови хонорари на учителите. Предвидени са и 54 млн. лева за нарастване на самостоятелните работни заплати на непедагогическия личен състав.

" Тази година към 18-20 % е нарастването на хонорарите за спомагателни часове. Особено внимание се обръща на предпазените учебни заведения, които са единствени в радиус от 20 км, там заплатите са останали по- ниски, само че се наваксва ", увери Вълчев.

Той се похвали, че междинната възраст на учителите, които са измежду най-застаряващите гилдии, е паднала от 51 на 49 години. Делът на младите преподаватели растял  към този момент е 13 на 100. Продължава да има дефицит на учители, изключително в дребните градове. Най-търсени са тези по британски, математика, физика и химия, стана ясно още от думите на министъра.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР