Учителката ми по английски е класически маргинал /по горановски/ и

...
Учителката ми по английски е класически маргинал /по горановски/ и
Коментари Харесай

Обречени ли сме?

Учителката ми по британски е типичен маргинал /по горановски/ и наподобява обречена. Поне към този момент. Пред очите ми самотната жена затъва крепко в блатото, само че не тъй като е пипнала подлия вирус, преобърнал живота на всички ни, а тъй като сега не взима и стотинка за труда си. Със старта на пандемията учениците й се разбягаха като пилци, подплашени от неизвестността. А опитите й да бъде новаторска и да предава знанията си онлайн, удариха на камък.
Призна ми, че се примолила да продължи с уроците на дете от заможно семейство. Отказали й с претекста, че техни другари крепко блъснали дъното поради болестта и трябвало да ги избавят финансово. Всеки ден учителката ми отива до офиса, в който преподава. Знае, че нито един възпитаник няма позвъни на вратата. Но сяда и чака. Сякаш всичко си е отново същото. Преди ден я заварих обезверена. Не ми се желае да ви предам думите й, тъй като бяха от тези, най-черните. Но откри сили да се усмихне за това, че съумяла да си направи баница с подготвени кори. Но вместо да постави сирене, поръсила с вода. В печката, твърди ме, се случило знамение, тъй като изделието бухнало.

Имам доста познати, които като тази жена са стъпили върху тънкия лед, който под краката им се пука. Новината, че безработни са почнали да се стичат към бюрата по труда остана на назад във времето за сметка на репортажите за това какво споделя този или оня министър или пък народен представител. Разбираемо е, те мислят и работят безпогрешно. Лавината, обаче е тръгнала. И никак не е ясно кого и по какъв начин ще повлече. Никога до момента да вземем за пример не съм знаела, че на ръководещите им пука толкоз доста за възрастните хора. Близо месец мина от началото на драмата с ковид, а мисълта за побелелите хора като че ли ги раздира. Чудно ми е за какво преди този момент, обаче величията не се трогваха кой знае какъв брой от обстоятелството, че жалките им пенсийки не стигат до средата, а по селата апашите им лишават живота за два лв. даже.

Мислите за неприятни дни, обаче би следвало да се разсеят след уверенията на премиера Бойко Борисов от през днешния ден, който ни извести през Facebook: „ приехме пакет от социално-икономически ограничения в поддръжка на работодателите и служащите. Ще продължим да поддържаме хората, като главен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските жители в затруднено състояние “. Добре е да се доверим безусловно на думите му. Иначе кой знае, противното би могло да се одобри за протест в изключително състояние. И след това нищо чудно да си имате работа с всякакви каскети. Сигурно си спомняте тези доктори от Пловдив, които поради това, че се осмелиха да кажат по какъв начин работят без маски и защитни дрехи, следствието взе, че ги подпука.

Хронологията на делниците ни наподобява почти по този начин: Маски-горе. Маски- долу. Има ги по аптеките, няма ги. Пазят ни от вируси, не ни пазят. Плащаме за проби, не плащаме. Разхождаме се на открито, само че май към този момент не. Кредити ще има, само че не за всички.

Близка на умрелите от ковид майка и щерка в Благоевград описа, че преди да издъхнат били принудени да си платят за тестванията, както и че въпреки и в тежко положение, в началото не били признати в болница. Жената призна още, че е била в контакт със инфектираните, никой до този миг не я е потърсил, с цел да се разбере дали е прихванала болестта. Други хора описаха също за патилата си по лечебните заведения във Facebook. Но след това взеха решение да изтрият постовете си. Може би от боязън, да не ги погнат. Или пък тъй като са прочели същото това обръщението на Борисов, в което той ни написа: „ Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за следващ път ще покажат своята мощ, отговорност и дисциплинираност “.

Но да не бъдем чак толкоз черногледи. Денят бе изпълнен и с приятни вести - депутатите и министрите са с по-високи заплати от през днешния ден, направиха си проби за нула време. Нито един от лекарите в Народното събрание, обаче не пожела, най-малко до момента непринудено да влезе в огъня и наедно с сътрудниците си да се бори за живота на инфектираните с ковид хора. Иначе плюска им излиза на езика да ни изясняват по какъв начин сън не ги лови от мисли за общото ни богатство.

Чудно ми е по какъв начин на моята учителка ще й се стори посланието на Борисов: „ Гордея се с всеки един български жител. Благодаря Ви за усилието, дружно ще се справим”! А на Вас?

Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР