Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение

...
Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение
Коментари Харесай

Тежка санкция за учителка, издърпала ушите на елитни гимназисти, вилнеещи в час

Учителка от елитно учебно заведение в Пазарджик е осъдена с „ Предупреждение за уволняване “, откакто няколко шестокласници, на които преподавала, подали тъжба против нея, оповестява Дарик. Децата упрекват преподавателката си в принуждение над тях – физическо и психическо. Тя е обжалвала дисциплинарната глоба, само че Окръжният съд я удостоверява с дефинитивно решение.

Наказанието е наложено, тъй като в разнообразни дни през образователната 2016/2017 година в час по британски преподавателката дърпала ушите на разнообразни възпитаници и им крещяла заради неспособност да въдвори ред. Преди това пък споделила на ученичка „ Ти нямаш грам ум в главата! “ ия нарекла безотговорна и безочлива.

Отказала да реалокира възпитаник с понижено зрение на първия чин, тъй като бил „ голям “. Обиждала децата с думи като „ говеда “ и ги заплашвала, че ще „ изхвърчат от часа “. Бутнала едно от момчетата и то се блъснало в стената, на момиче дръпнала мощно ръката и му предизвикало болежка. В заповедта е посочено, че госпожата се държала по този начин и в други класове, случвало се да удря, наскърбява и скубе нееднократно свои ученици, също шестокласници.

Самите деца посредством ученическия съвет написали тъжба, както свидетелстват в съда, а тя била импортирана при директорката от родители.

Самата учителка обяснила, че не крещяла, а надвиквала класа, като сама определила ситуацията като неспокойна и ненормална. В обясненията си написала, че употребила израза „ Извинете ме, само че се държите като говеда “ за възпитаници, създали нещата нетърпими. Дръпнала ръката на госпожица, с цел да не се увлича от неприятния образец на другите, а за друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безсрамно.

Оспорваната заповед е наложена на 10 януари предходната година от директорката на образователното заведение и е обжалвана пред Районния съд с претекста, че школската ръководителка не е направила нужното, с цел да потвърди виновност, и не посочила жалбите от деца и родители. Така осъдената била лишена от опция да се отбрани. Не били извършени и срещи с недоволните за изясняване на събитията, а по този начин не били изпълнени условията на Кодекса на труда. Магистратите на първа инстанция анулират заповедта като нестимулирана. Окръжният съд обаче показва, че в исковата молба липсва недоволство за претекстовете, а съдът е задължен да се съобрази с параметрите й, не може да я „ дописва “.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им предизвикали с изключение на физическа болежка (дърпане на уши, скубане, побутване, дърпане и т.н.) и състоятелен боязън и страх от последващо сходно посягане (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа контузия, показват в претекстовете си окръжните магистрати. Те дефинират нарушаванията на правата на децата като тежки по своя темперамент и нездравословно влияние.

Наказанието е оставено в действие, а учителката – наказана да заплати на учебното заведение разноските за две инстанции – общо 625 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР