Учителите заплашват с национален протест, ако не бъде спрян дебатът

...
Учителите заплашват с национален протест, ако не бъде спрян дебатът
Коментари Харесай

Учители готвят протести и затваряне на училища заради болничните

Учителите заплашват с народен митинг, в случай че не бъде спрян дебатът за неплащане на първия ден от болничния отпуск. Това излиза наяве от публична позиция на Синдикат " Образование ", публикувана до медиите.

" С този спор страната освен отхвърля от себе си една съществена обществена отговорност, вменявайки я на служащия. С това си желание държавните институции признават, че на процедура те не съществуват дейно, а единствено официално и че не могат да са преборят институционално с подправените болнични ", показва се в мнението.

От синдиката се притесняват, че в случай че мярката бъде призната, хиляди учители ще бъдат принудени да вървят заболели на работа, което ще сложи под заплаха децата.

Те акцентират, че България е страната с най-ниски приходи в целия Европейски Съюз, а учителите към момента са с най-ниските хонорари спрямо европейските си сътрудници. Според тях с премахването на първия заплатен ден от болничните се протяга ръка на чувството на работещите за постоянна обществена страна, грижеща се за трудещите се жители.

От синдиката показват, че в случай че хипотезата бъде призната, това ще е " брутално самопризнание " от страна на работещите, че са лъжци и са подготвени да платят за възможна порочна процедура за подправени болнични.

В позицията си те се афишират твърдо срещу въпросния спор с претекста, че не одобряват българските работещи да бъдат посочени за измамници.

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " стартира подготовка за национални протестни и протестни дейности и ще затвори просветителните институции, в случай че бъде признато предлагането да не се заплаща първият ден от болничния, безапелационни са те и приканват премиера Бойко Борисов да се намеси, с цел да предотврати създалото се протестно напрежение.

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното през вчерашния ден предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

Вчера от КТ " Подкрепа " показаха подготвеност да изоставен НСТС и да провеждат всеобщ народен работен митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР