Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа.

...
Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа.
Коментари Харесай

Какви заплати получават учителите в Германия?

Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа. В самата страна обаче техните приходи не са от най-високите. По какъв брой получава един преподавател? И от какво зависи заплатата му?, споделя Deutsche Welle.
Учителската специалност не е измежду най-високоплатените в Германия. Актуалният " Атлас на заплатите " сочи, че най-вече печелят лекарите, финансовите и борсовите специалисти. Все отново, заплатите на немските учители са над междинните за страната. Според портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица един преподавател в Германия получава брутна заплата сред 2900 до 4626 евро на месец. Нивото на заплатата зависи от голям брой фактори - от професионалния опит, от типа на учебното заведение, трудовия контракт и района.
Учителските заплати в Германия (както в началния, по този начин и в междинния курс на училищата) са вторите най-високи след тези в Люксембург, по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) от 2017 година (най-новите засега).
Изследването на организацията обгръща повече от 30 страни в света с пазарна стопанска система. Сред страните, които също заплащат високи заплати на учителите, са Канада, Съединени американски щати, Австралия, Швейцария, Дания и Холандия. Най-ниски са учителските заплати в Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.
Докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз дава следните данни: немските учители с 15-годишен трудов стаж са получавали в началния курс на образование през 2017 година приблизително 70 700 $ годишно, в междинния курс - към 76 800 $, а в горния - 81 000 $ бруто, т.е. преди налози.
Заплащането зависи от типа на трудовия контракт
Какви пари получава един възпитател в Германия зависи доста от неговия трудов контракт, споделя за DW Оливер Брюхерт от най-големия профсъюз в областта на образованието в Германия - GEW. В това отношение немските учители могат да бъдат разграничени на три групи - в първата влизат учителите, които имат статут на държавен чиновник. Преди години те бяха болшинството в Германия, само че напоследък обстановката се трансформира.
Във втората група са учителите, наети с контракт. Размерът на техните заплати се дефинира от тарифно съглашение, като с изключение на налозите, от прихода им се вършат отчисления за пенсионно, обществено и здравно обезпечаване. Заради всички удръжки наетите учители получават с към 20% по-малко от своите сътрудници държавни чиновници, коментира Брюхерт.
Към третата група учители спадат тези, които са се преквалифицирали от други специалности, или такива, които са изучавали педагогика като втора компетентност. В момента учебните заведения доста интензивно притеглят сходни фрагменти от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора. Заради възходящия недостиг на учители, учебните заведения всеобщо ги наемат на работа, само че им заплащат по-ниски заплати, в сравнение с учителите от първите две групи.
Как се дефинира заплатата на учителите?
Тъй като в Германия образованието е в компетенциите на обособените федерални провинции, във всяка от тях работят разнообразни правила. В Берлин, да вземем за пример, на новите учители към този момент не се дава статут на държавен чиновник. В Саксония е тъкмо противоположното: като мярка против дефицита на личен състав подобен статут получават всички учители, които дават отговор на формалните условия.
Федералните провинции имат правото сами да дефинират размера на учителските заплати. По данни на GEW за 2017 година, начинаещите учители в началните учебни заведения на провинция Баден-Вюртемберг са получавали брутна заплата от към 3 533 евро на месец, до момента в който тези в провинция Райнланд-Пфалц - единствено 3 192 евро бруто.
Но има и общи трендове: в началното учебно заведение заплащат по-малко, в сравнение с в средното; преподаваният предмет не играе роля за размера на заплатата; тя обаче се въздейства от типа на учебното заведение - в гимназиите и професионалните учебни заведения учителският труд по предписание се заплаща по-добре, в сравнение с в останалите типове образователни заведения.
Ако учителят е и класен началник, заместник-директор или е претрупан с други спомагателни функционалности, той получава и по-висока заплата. Преподавателите в Германия обаче не получават никакви спомагателни парични награди. " Всичко е строго регламентирано. Има ясни правила по отношение на размера на заплатите. В частните учебни заведения, където учителите нямат статут на държавни чиновници, заплатите могат да бъдат много по-високи, само че и много по-ниски от тези в държавните учебни заведения.
Пари и през ваканциите
Заплатите на учителите в държавните учебни заведения се изплащат без спиране през цялата година - в това число и за интервала на ваканциите. Става дума за 12-13 седмици на година. В някои частни учебни заведения обаче преподавателите са принудени да се записват като безработни през летните месеци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР