Учителите трябва да носят непрекъснато предпазни маски в клас, а

...
Учителите трябва да носят непрекъснато предпазни маски в клас, а
Коментари Харесай

Кунчев: Учителите да не свалят маските в клас

Учителите би трябвало да носят непрестанно защитни маски в клас, а деца от разнообразни паралелки не трябва да се смесват. Това предложи пред публицисти основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Засега тези ограничения имат пожелателен темперамент и е оставено на преценката на управленията на учебните заведения. Затова евентуално ще бъде издадена заповед за смяна. Според Кунчев ротационният принцип на учене има някакъв резултат, само че вирусът циркулира в домовете, в учебните заведения и на улиците. Ротационният принцип на учене минимално понижава риска и не може да реши казуса окончателно, сподели той.

Допълнителни противоепидемични ограничения на национално равнище към този момент не са нужни, задоволително е да се съблюдават към този момент въведените, само че в случай че заболеваемостта от коронавирусната зараза допълнително от половината области доближи равнища над 500 на 100 хиляди души, ще би трябвало да се наложат нови ограничения, посочи Кунчев. Даваме си сметка, че всички са изтощени от ограниченията, само че методът да излезем от затворения кръг е да имаме високо имунизационно равнище, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Предстои усилване на контрола по съблюдаване на противоепидемичните ограничения, като към проверяващите от районните здравни инспекции ще се включат и мобилни групи от организацията по сигурност на храните и от Министерство на вътрешните работи, добави Кунчев.

В Израел, Италия, Португалия, Малта има доста високо ваксинално покритие, уточни Кунчев и означи, че новите случаи на заразяване и на гибел са доста малко. Ако в България продължава 40-45 на 100 от популацията да е без ваксина или без да се е срещало с вируса, това значи, че имаме " горивен материал " за интензивна последваща вълна, разяснява той.

При сегашната вълна на вируса от смъртен излаз са застрашени още веднъж най-възрастните хора и тези с хронични болести, само че към този момент има и умряли младежи, напомни Кунчев.

Масовото слагане на трета доза ваксина против ковид е безпричинно, добави Кунчев и напомни рисковите групи, за които тя е целесъобразна - хора с имунен недостиг, на хемодиализа, със супресивна терапия, както и работещите в среда с висок риск от заразяване.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР