Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача -

...
Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача -
Коментари Харесай

Неявили се в клас ученици ще бъдат издирвани от екипи за бързо реагиране

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - с изключение на да търсят трайно отсъстващи възпитаници, отсега нататък те ще би трябвало да посещават неотложно всяко дете, което не се е явило в клас, без да има уважителни аргументи. Това плануват добавки в механизма за търсене на отпадналите възпитаници, препоръчани от Просветното министерство, написа вестник " Сега ".
Акцентът към този момент е подложен върху " предварителната защита ". За задачата наред с екипите " за обсег " (които търсят децата) към всяка детска градина или учебно заведение ще би трябвало да се основат и непрекъснато настоящи екипи " за предварителна защита ". Те ще са като звена за бързо реагиране - щом детето отсъства и не е ясно за какво, още същия ден би трябвало да посетят дома му, да схванат какъв е казусът и да  вземат ограничения, с цел да няма повече " неизвинени " отсъствия.
Когато децата и техните родители не могат да бъдат открити на посочения адрес, регионалните шефове ще изискват информация от териториалните поделения на Агенцията по заетостта. Ако родителите са се записали като безработни или като обществено слаби, евентуално е да са дали действителен адрес, с цел да получават помощите си.
Екипите за предварителна защита ще се назначават от шефовете на съответните образователни заведения, като съставът им ще варира съгласно това какъв брой са застрашените от отпадане деца. Ще бъдат включени и представители на общината, чиновници на Министерство на вътрешните работи и на „ Социално подкрепяне “, които ще вземат участие в визитите по домовете на изчезналите възпитаници по авансово координиран график до два пъти седмично. Екипите по предварителна защита ще наблюдават има ли резултат от визитите и беседите, като е доста значимо те всекидневно да поддържат връзка с родителите и да ги стимулират да пращат децата на учебно заведение, се показва в претекстовете към плана.
Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо " корпусите за бързо реагиране " ще стимулират безотговорните родители. Тази неизясненост към този момент провокира неодобрение измежду педагозите. " Потресена съм. Отново цялата отговорност е върху учебното заведение, учителите и шефа. Ние не сме пъдари, не можем да накараме родител принудително да изпрати детето си на учебно заведение. Ние сме в учебно заведение с друга цел. Какво можеш да вземеш от родител, който не получава детски, няма работа и така нататък Не можеш да убедиш некултурен родител какъв брой значимо е детето му да учи ", възмущава се учителка във Фейсбук.
Проектът планува кметовете да разпределят територията на общината на региони на обсег по избрани способи - сред детските градини, учащи деца в наложителни предучилищни групи, и сред учебни заведения, учащи възпитаници в първи и в пети клас. Регламентирано е, че регионът на обсег на учебните заведения, предлагащи образование в гимназиалната степен, включва обитаемоте места по сегашен или непрекъснат адрес на учениците. Предвижда се основаването и на регионални центрове за координацията на районните структури на министерствата и администрациите, ангажирани с осъществяването на постановлението.
МОН предлага смяна и на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, която да даде повече автономия на учителите при подготовката и поднасянето на уроците. Сега педагозите би трябвало още при започване на годината да приготвят систематизиране на образователния материал, което прецизно да следват. А при промени, са длъжни да изискат и получат легализация от шефа. Занапред това обмисляне ще отпадне.
" Целта е да се реализира по-голяма еластичност, действеност и успеваемост в процеса на образование, а също и да се преодолее съществуващият педантизъм. Започва префокусиране от документите към резултатите. На учителя се дава свободата да приспособява своята работа към темповете във всеки съответен клас, като в това време от него се изискват равномерност на образователните действия и осъществяване на образователната стратегия в нейната целокупност ", стимулират се още от Образователното ведомство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР