Учителите са основната част в екипите по механизма за обхват

Учителите са основната част в екипите по механизма за обхват ...

Вълчев: Учителите са в основата на екипите за обхващане на децата в системата на образованието.

Учителите са основната част в екипите по механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващането на децата и учениците в образователната система, която се състоя в Асеновград, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.

В срещата са участвали директори на училища и представители на местната власт от Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки, както и членовете на екипите за обхват от различни институции.

Министър Вълчев е подчертал, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта на Механизма за обхват. "Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори - то е важно за добрия климат на работа в училище", е добавил министърът. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници и полицаи, трябва да са активни и да се вземат мерки.

По време на срещата министърът на образованието е подчертал, че от работещите в образователната система се очаква да осигурят обществената възвращаемост на вложените публични ресурси. "Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана, работи по-мотивирано и работи за включването на всички деца в образователната система", е заявил министър Вълчев. Той е съобщил, че през миналата година са се увеличили спрените семейни помощи за деца заради отсъствия от училище и е призовал директорите да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки.

"Политиката е да направим образователните институции по-отворени за външни партньори", е посочил министър Красимир Вълчев. Той е съобщил, че ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организирането на извънкласни дейности през тази учебна година.

Министър Красимир Вълчев е посетил Основното училище "Никола Й. Вапцаров" в Асеновград, където е разговарял с екипа за обхващане на учениците.

"Държавата ви подкрепя, но тя не разполага с по-мощна армия от вас, за да решим проблема", е казал министър Вълчев на учителите.

Той ги е поздравил, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. "Лозенец", за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват. Вълчев е заявил, че цени усилията на учителите, които работят с деца в риск от отпадане и затова с политиките си правителството инвестира в тях и ги подкрепя. Министърът е посетил и Средното училище "Христо Ботев" в Лъки, където всички деца са записани в детска градина и училище.

Източник: dnesplus.bg