Учителите, които работят в малки населени места и с уязвими

...
Учителите, които работят в малки населени места и с уязвими
Коментари Харесай

По-високи заплати ще задържат учителите в Северозападна България, Родопите, граничните райони и при уязвимите групи

Учителите, които работят в дребни обитаеми места и с уязвими групи, ще получат в допълнение нарастване на заплатите. При равни други условия повече пари ще получат преподавателите от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и граничните региони. Това планува план за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и
учебното обучение, който министърът на образованието Красимир Вълчев показа през днешния ден.

До края на годината не се планува ново нарастване на учителските заплати, само че в бюджета за т.г. има спомагателни 90 млн. лева, които ще отидат за покачване на възнагражденията в дефинира райони. От тях 55 млн. лева към този момент са раздадени на общини със Закона на държания бюджет и задачата на измененията в наредбата е да разясни правилото. Други 35 млн. лева ще бъдат разпределени по новите критерии и най-много - за образование на деца от уязвими групи. Целта съгласно министър Вълчев е да има положителни и млади педагогичен експерти в всички райони.

С измененията се вкарва районен коефициент на финансирането, съгласно който спомагателните средства ще зависят от отдалечеността от градовете с население над 100 хиляди души, от отдалечеността от общинския център и от неговата величина. Средният най-голям % на в допълнение нарастване на парите за учители в най-малките и отдалечени обитаеми места по думите на министъра е 12%, само че в множеството общини нарастването ще е по-голямо. " В близката външна страна на огромните градове е по-лесно да се обезпечат педагогичен експерти, защото те могат да живеят в огромни град и да пътуват. Пътуващите от Хасково до Ивайловград обаче за по-пряко минават през Гърция ", изясни министър Вълчев. Вече се финансират всички разноски за превоз в педагогичен експерти.

В 112 общини ще получат най-вече пари

При равно други условия повече пари ще получат учителите от 112 общини от така наречен райони от целеустремено влияние - Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и дребните гранични региони. Сред общините са Ардино, Кула, Батак, Златоград, Ивайловград и други. Министър Вълчев даде образец, че междинното в допълнение нарастване на заплатите в Ивайловград ще бъде 16%.

Според просветителния статус на родителите ще бъдат избрани децата от най-уязвимите групи, за преподаването на които учителите ще получат спомагателни хонорари. Най-големи ще са те в учебни заведения, където родителите на половината деца са с начално обучение. Предполага се, че нарастването ще бъде сред 15 и 20 %. Министър Вълчев даде обещание и огромен план за в допълнение образование по български език в детските градини. Част от спомагателните средства ще може да бъдат давани и за други експерти като посредници.

Училищата, в които има централизация на деца от уязвими групи, ще могат да образуват маломерни паралелки и да ги разделят на две. Не се планува най-малък брой на учениците в паралелка.

За 55 професионални специалности ще има повече пари

Допълнително финансиране ще получат и професионалните гимназии, които образоват по 55 специалности. Става въпрос за специалности, в които сега се пенсионират двойно повече експерти, в сравнение с се образоват. Образователното министерство към този момент е подготвило подобен показателен лист, който ще бъде изпратен в гимназиите.

" Тези учебни заведения също ще могат да образуват маломерни паралелки по съответните специалности ", изясни министър Вълчев. В листата са специалности по посоки като транспортните услуги, машиностроенето, металообработването, металургията, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии и други Става въпрос за пътно-строителна техника, автотранспортна техника, стругарство, локомотиви и вагони, металорежещи машини, вътрешни ВиК мрежи, външни облицовки и настилки и други

Образователното министерство и общините ще финансират центрове за кариерна ориентировка и развиване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР