Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените

...
Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените
Коментари Харесай

Учители и ИТ специалисти ще са най-търсените кадри през 2020-та

Учителите и експертите по осведомителни технологии ще са измежду най-търсените фрагменти с висше обучение през идващите 12 месеца. Това демонстрират резултатите от второто за 2019 година изследване на потребностите от работна мощ, което Агенцията по заетостта провежда взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване в 28-те области в страната оповестиха от пресцентъра на Агенцията.
Изследването е национално представително и е направено посредством анкети измежду 396 000 дейни предприятия в страната.
Данните демонстрират, че през идващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 експерти с дееспособност или висше обучение. Сред тях са медицински сестри, лекари, водачи, машинни и строителни инженери и други В другите браншове на стопанската система ще са нужни и 64 400 служащи без компетентност. Най-много от тях ще се търсят в секторите с по-ниска продуктивност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова индустрия. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да обезпечават претовареност на непрекъснат трудов контракт и цялостен работен ден, както и при пролетното изследване.
Анализът на данните демонстрира, че през идващите 12 месеца българската стопанска система ще се нуждае от близо 321 000 служащи и експерти. Според условията на работодателите половината от тях 166 000 би трябвало да имат подготовка. В съпоставяне с пролетното изследване, се регистрира лек спад в търсенето с към 6 хиляди позиции, което по-скоро се дължи на сезонността в търсенето и предлагането на труд. Тази констатация се удостоверява и от структурата на най-търсените служащи и експерти, допълват от Агенцията по заетостта.
Лидерите от изследването в този сегмент през февруари - март 2019 година - служащи в хранително-вкусовата индустрия, са изместени на 14-то място. Есенното изследване сочи, че работодателите ще наемат най-вече строители, заварчици, служащи в растениевъдството и други
Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат повече от 78 на 100 от работодателите в страната , като най-сериозни са компликациите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.
Проучването на потребностите от работна мощ се прави два пъти в годината, с цел да се набира и проучва настояща информация по отношение на специалностите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите фрагменти и да се възнамеряват ограничения за образуване на тяхната професионална подготовка, напомнят от Агенцията по заетостта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР