Учители от асеновградско училище се жалват до Министерството на образованието,

...
Учители от асеновградско училище се жалват до Министерството на образованието,
Коментари Харесай

Учители от гимназия в Асеновград се жалват в МОН срещу отношението на шефката си

Учители от асеновградско учебно заведение се жалват до Министерството на образованието, Районно ръководство на образованието-Пловдив и учителските синдикати против дейностите на своята шефка.
Димитринка Радомирова е учител по образователна процедура в ПГ " Свети Патриарх Евтимий " в Асеновград и ръководител на Секция към профсъюз " Подкрепа " в образователното заведение. Тя е почнала работа в учебното заведение от септември 2012 година, като неточен преподавател по професионална подготовка ‘’Фризьорство’’. Tвърди, че преди няколко дни е била уволнена безпричинно. По думите ѝ, обстановката с " премахване " на учители от колектива почнала малко откакто встъпила в служба новият шеф на школото Ели Аврионова.
В рамките на близо 2 години - от април 2019 година до януари 2020 година - учебното заведение са напуснали 9 учители, включително - някогашната директорка, заместник-директорът и 7 други преподаватели, както и 3-ма чиновници непедагогически личен състав - основен счетоводител, електротехник и хигиенистка. Радомирова изяснява, че с публично писмо, подписано от 15 души, колективът е отправил молба към Аврионова да бъде изменен тонът на взаимоотношенията им и да се резервира положителната взаимна активност за недопускане на спорове, които да се отразят върху образованието на учениците. " Учители и чиновници изразихме мнение в писмен тип, според чл.60 от Етичния кодекс на ПГ ”Свети Патриарх Евтимий ” от 2018 г./2019 година, че няма да поносим повече устен и душевен тормоз, който накърнява персоналното ни достолепие и утежнява естествената работа в учебно заведение. Писмото е подписано от 15 души от колектива. То е на видно място в учебното заведение - в канцеларията на новия заместник-директор по образователната активност, a името на всеки напуснал се зачертава ", изясни Димитринка Радомирова. Tя добави, че " всички те си потеглиха непринудено, откакто не устояха на психическия тормоз, обиди и закани " .
В края на жалбата си, преподавателят упорства пред способените органи да бъде осъществена инспекция във връзка с осъществени ремонтни действия на покрив на помощни здания към ПГ " Свети Патриарх Евтимий " - Асеновград . Причина за настояването до институциите е, че Ели Аврионова отказала да даде информация на ръководителя на секцията на подкрепящия учителите профсъюз по отношение на осъществени и идни поправки в образователното заведение. През предходната година бил отремонтиран покривът на помощната постройка към гимназията. Без да удостовери това с документи, Димитринка Радомирова споделя, че за услугата са били предоставени две ценови оферти за повсеместен ремонт на покрив - едната за към 7 000 лв., а другата за 30 000 лв. . Избрана е компанията, предложила втората оферта. Никоя публична институция не е удостоверила това.

По проблема потърсихме за коментар директора на ПГ " Свети Патриарх Евтимий " в Асеновград Ели Аврионова. Ето какво отговори тя на въпроси от Actualno.com.
Г-жо Аврионова, правилно ли е, че за близо 2 години от повереното Ви образователно заведение са напуснали 11 души, 8 от които педагогичен личен състав?
За интервала, откогато съм шеф – от 05.11.18 година до 20.01.20 година в професионалната гимназия, както на всички места в  България, има текучество на личен състав. Хората, естествено, по лично предпочитание напущат - за по-добро работно място или по фамилни аргументи. Така, че в нашето учебно заведение в действителност има текучество на личен състав. 8 души са напуснали, двама от които не са преподаватели, а чиновници.
Колко е коствал ремонтът на покрива на помощната сграда към учебното заведение и коя компания го е направила?
Постъпвайки на работа като шеф, тъй като приемът на учениците се усили с още една паралелка, беше неотложно да имаме още един кабинет. Трябваше да бъде изнесен този, в който се организират часовете по тегел в главната ни постройка. А тя е под всякаква рецензия. Предстоят ѝ огромни поправки. Със лични средства успяхме към този момент да създадем покрива на учебното заведение. Оттам би трябвало да се стартира. Иначе уредите, които са по фитнес, тъй като няма къде да стоят в образователното заведение, се обитават там. Те бяха затрупани с боклуци и мазилка, която пада от тавана. В последна сметка, ремонтът е на стойност 30 000 лв..

По какви критерии е определена компанията, надлежно какво е преимуществото й пред другите претенденти?
Фирмата, направила ремонта, е " Баланс Строй Капитал " ЕООД - Асеновград. По принцип, цената на ремонта е под праговете за осъществяване на социална поръчка. Въпреки това, сме поискали предложения от три компании. Направена е количествено-стойностна сметка. Спряхме се на този реализатор, тъй като и други шефове са го употребили в Асеновград и са удовлетворени от него. Второ, за тази сума от 30 000 лв. не е ремонтиран единствено покривът, а е направено и отчасти измазване на постройката от задната й страна, където е съседен дворът на близкия супермаркет.
За какъв брой квадрата става въпрос?
114 квадратни метра е стената, а покривът е 446 квадратни метра. Срокът беше 6 месеца, а през април ползвахме и ваканцията на учениците. Между другото, кандидатствали сме към Министерството на образованието и науката (МОН) за разпределяне на средства, с които да довършим ремонта на самата постройка, защото ние със лични средства не можем да се оправим.

Какви средства са ви нужни за повсеместен ремонт?
Количествено-стойностната сметка, направена от проектант, е за към 85 000 лв..
А предходната количествено-стойностна сметка за ремонта на каква стойност беше?
За 30 000 лв..

Вярно ли е, че е имало компания, която е предложила да извърши ремонта за 7 000 лв.?
Никой не е предложил такава оферта. Другата компания на Васил Дончев предложи 30 222 лв., само че без ремонта на стената. Предложението на " Контракт Имидж " е 27 762 лв. - отново без стената.
Какво тъкмо е осъществено като ремонтни действия?
Разкриване на покрива - 446 квадратни метра, промяна на носещи греди, коване на нова ламперия, слагане на изолаторна хартия, слагане на напречни летви, разпореждане на съществуващите керемиди, облицовка и измазване на комините, слагане на челни дъски, промяна на улиците, водосточните тръби и отчасти измазване на задната стена. Това е всичко, като ремонт.
Празнувахте преди дни патронния празник на учебното заведение, какви събития ви предстоят?
Мотото на нашето учебно заведение беше " Талантът на нашите деца ". Образователните посредници поканиха родители на наши възпитаници, а те имаха опция да се изявят със своите гении. Тоест, да покажат знанията си по специалностите, които учат при нас - фризьорство и моделиерство. В кабинетите по фризьорство и козметика направиха амбициозни прически, разнообразни маски и козметични процедури на своите родители, а в кабинета по тегел бяха показани разнообразни модели възглавници - тематични за идния празник, който децата обичат - Свети Валентин. В Асеновград ще има базар във връзка 14-ти февруари с благотворителна цел, проведен от общината. Тези възглавници ще бъдат продавани благотворително. Нашите възпитаници взеха решение да подарят по едно сърчице по случай празника на най-малките консуматори от Центъра за настаняване от фамилен вид в града. За 8-ми март пък сме поканили дами от третата възраст нашите деца да им създадат по една прическа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР