„Ислямофобска политика“: Френската гимназия стачкува заради забраната на абая

...
Учители и ученици от френска гимназия излязоха на стачка в
Коментари Харесай

Учители и ученици от френска гимназия излязоха на стачка в знак на протест срещу решението на правителството да забрани абая и камис – дълги и широки дрехи, носени от някои мюсюлмански жени и съответно мъже – в държавните училища.

„Искаме да се дистанцираме от ислямофобската политика на правителството“, гласи изявление на протестната група в гимназията „Морис Утрило“ в Стейн, Сена-Сен-Дени, призовавайки за стачка, която започна в сряда.

>

„Учениците трябва да бъдат добре дошли в гимназията „Морис Утрило“ и не е необходимо да проверяваме облеклото. Ние отказваме да стигматизираме учениците, които носят абая или камис.“

Seine-Saint-Denis, която е североизточно от Париж, е бедно предградие – или banlieue – където много жители имат произход от Африка и Близкия изток.

Решението на училището идва след правителствена забрана на двете облекла за ученици, като се казва, че облеклата нарушават френските правила за секуларизма в образованието.

„Месеци и месеци нямахме учители, тъй като нямаше заместници, но те намериха време за това?“ един от учениците, които се присъединиха към стачката пред училище Utrillo, каза пред местната телевизия BFM.


Родителите се присъединиха към демонстрацията, по време на която персоналът на училището осъди проблемите с бюджета – критикувайки това, което те нарекоха „драстичен спад“ в необходимите ресурси за добро преподаване, включително съкращения на персонал и часове за преподаване.

„Ние не чакаме министерства, които ни казват как да се обличаме, ние чакаме министерства, които ни дават инструментите, за да осигурим на децата си малко спокойствие … и това дава на нашите учители най-добрите инструменти“, каза майка на ученик пред местните медии .

Показването на религиозни символи отдавна е тема на спорове във Франция, която е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа.

В понеделник десетки момичета бяха изпратени у дома на първия им учебен ден, защото отказаха да свалят абаите си.

Религиозните символи в държавните училища са строго забранени в страната от 19 век, като законите премахват всякакво традиционно католическо влияние върху общественото образование. Френските държавни училища не позволяват носенето на големи кръстове.

Също така е забранено на учениците да носят еврейски кипи, а през 2004 г. Франция също забрани мюсюлманските забрадки в училищата, докато през 2010 г. прие забрана за покриване на цялото лице на обществени места, което разгневи мнозина в нейната петмилионна мюсюлманска общност .


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР