Учители и специалисти по информационни технологии ще са сред най-търсените

...
Учители и специалисти по информационни технологии ще са сред най-търсените
Коментари Харесай

Учителите и IT специалистите са най-търсени на трудовия пазар

Учители и експерти по осведомителни технологии ще са измежду най-търсените фрагменти през тази година. Проучване на Агенцията по заетостта демонстрира, че бизнесът ще има потребност и от строители, машинни инженери, служащи в хранително-вкусовата индустрия. Ще се търсят и лекари и медицински сестри.

България е в топ 5 по брой програмисти измежду разрастващите се IT дестинации. У нас тези експерти са повече в сравнение с във Виена. Въпреки това има дефицит.
Делян Лилов - изпълнителен шеф на компания за разработка на програмен продукт: Имаме проблем за подготвени фрагменти към момента. Браншът е относително млад. Е това нещо пък се взема решение с импорт от чужбина и бяха взети известни ограничения да се облекчи този импорт.
Компаниите в бранш " Информационни технологии " влагат милиони в образование на нови фрагменти.
Делян Лилов - изпълнителен шеф на компания за разработка на програмен продукт: Договорите, които ги ангажират по време на тяхното образование - първите две години. Трябва да инвестираш в такива, които имат капацитет, такива, които желаят да се учат, такива, които желаят да работят.
Проблеми с намирането на фрагменти имат и учебните шефове. Те към този момент търсят педагози с цифрови умения.
Вили Стойчева - шеф на 18 СУ " Уилям Гладстон ": Да познават разнообразни методики. Особено в последно време интердисциплинарните уроци, проектнобазираното образование.
Трудно се намират учители по естествени науки. Прогнозите на Агецията по заетоста са, че през идващите 3 до 5 години страната ни ще има потребност от 20 000 информатици и 17 000 учители. Проблеми с намирането на фрагменти имат и други браншове.

Над 50% от записаните в Бюрата по труда са без обучение.
Иво Иванов - шеф " Анализи и прогнози ", Агенция по заетостта: Има хора, само че те не стават за огромна част от оповестените работни места.
Мишел Саич е с приключил логика на психиката, само че не е работил по специалността си. Завърнал се от Англия, където бил общ служащ. От един месец е регистриран в Бюрото по труда.
Мишел Саич - незает: Имам умения, подготовка също съм изкарал от Англия много. И за това мисля, че мога да работя.
Мишел към този момент има две оферти за работа в разнообразни сфери. За да откри подобаващите експерти, бизнесът трансформира условията към записаните в бюрата по труда.

Иво Иванов - шеф " Анализи и прогнози ", Агенция по заетостта: Умения за академик. Едно,много значимо или умеене за разпоредителност и предприемачество, защото специалността ще се учи в хода на работата.
В Бюрата по труда оферират на безработните разнообразни курсове за придобиване на такива умения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР