Учители и родители са с възражения към Националното външно оценяване

...
Учители и родители са с възражения към Националното външно оценяване
Коментари Харесай

Начални учители искат отмяна на малките матури по български език и математика

Учители и родители са с възражения към Националното външно оценяване в 4-ти и 7-ми клас. Начални учители се включиха в подписка до просветния министър против потреблението на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и спомагателна бланка за отговорите. Родители на седмокласници пък желаеха понижаване на дилемите в първата част на теста, оповестява Българска национална телевизия.
Така наречените " дребни матури " след 4-ти клас непрестанно основават проблеми на просветното министерство. Стигна са до такава степен тази година да отпаднат два от изпитите - по " Човекът и обществото " и " Човекът и природата ". Въпреки това начални учители започнаха подписка, която към този момент наброява към 3 хиляди души, и в която желаят анулация и на изпитите по български и математика.
Ако изпитът по български остане, учителите желаят най-малко да отпадне едно изобретение - децата да слушат диктовката от аудиофайл, а не от личния си преподавател. В учебните заведения, където има повече деца в неравностойно състояние, считат, че аудиофайлът ще затрудни учениците им.
„ Малко по-бавно работят, по-бавно пишат. Децата са изработили този табиет да чуват примерно избран глас, с несъмнено движение се диктува. Мисля, че ще им бъде по-трудничко “, споделя Мариана Ангелова, начален преподавател в 59-то ОУ.
От министерството пък споделят, че се тормозят от подсещане. И още - диктовката към този момент ще е идентична като дикция и време на всички места. „ Ние желаеме всички да бъдат при равни условия, идентични за всички, да се основат оптимално справедливи условия за осъществяване на един изпит “, безапелационна е Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.
Педагозите желаят още да се отстрани спомагателната бланка, на която децата ще придвижват отговорите си от тази година. От министерството дават отговор, че това не е съществено терзание. Обясняват още, че за първа година отговорите ще се ревизират електронно. Колкото до теста след 7-ми клас, родители направиха друга подписка с над хиляда подписа, че желаят да се понижи броят на дилемите с избираем отговор в първата част на теста, тъй като децата нямали време да ги решат всичките.
От министерството споделиха още, че тази година пробата е даже по-дружелюбен към децата. Задачите с къс отговор са понижени с една, а са увеличени по-лесните - с избираем. Задачите във втората, по-трудна част са понижени от 25 на 23.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР