Учители и родители с възражения към Националното външно оценяване в

...
Учители и родители с възражения към Националното външно оценяване в
Коментари Харесай

Проблеми с тестовете в четвърти и седми клас

Учители и родители с възражения към Националното външно оценяване в 4-ти и 7-ми клас. Начални учители се включиха в подписка до просветния министър против потреблението на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и спомагателна бланка за отговорите. Родители на седмокласници пък желаеха понижаване на дилемите в първата част на теста.

Така наречените " дребни матури " след 4-ти клас непрестанно основават проблеми на просветното министерство. Стигна са до такава степен тази година да отпаднат два от изпитите - по " Човекът и обществото " и " Човекът и природата ". Въпреки това начални учители започнаха подписка, която към този момент наброява към 3 хиляди души, и в която желаят анулация и на изпитите по български и математика. Трябва ли да ги има " дребните матури "?
Мариана Ангелова, начален преподавател в 59-то ОУ: Да ви кажа почтено, персонално мое мнение - просто не виждам смисъл.
Ако изпитът по български остане, учителите желаят най-малко да отпадне едно изобретение - децата да слушат диктовката от аудиофайл, а не от личния си преподавател.

В учебните заведения, където има повече деца в неравностойно състояние, считат, че аудиофайлът ще затрудни учениците им.

Мариана Ангелова: Малко по-бавно работят, по-бавно пишат. Децата са изработили този табиет да чуват примерно избран глас, с несъмнено движение се диктува. Мисля, че ще им бъде по-трудничко.
От министерството пък споделят, че се тормозят от подсещане. И още - диктовката към този момент ще е идентична като дикция и време на всички места.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Ние желаеме всички да бъдат при равни условия, идентични за всички, да се основат оптимално справедливи условия за осъществяване на един изпит.
Педагозите желаят още да се отстрани спомагателната бланка, на която децата ще придвижват отговорите си от тази година.

Мариана Ангелова: Може би освен това преместване от единия лист на другия могат да се разместят отговорите и да се получат по-ниски резултати.
От министерството дават отговор, че това не е съществено терзание. Обясняват още, че за първа година отговорите ще се ревизират електронно. Колкото до теста след 7-ми клас, родители направиха друга подписка с над хиляда подписа, че желаят да се понижи броят на дилемите с избираем отговор в първата част на теста, тъй като децата нямали време да ги решат всичките.

Радка Мартинова, преподавател по математика: Като конструкция е добре обаче, съгласно мен, времето би трябвало да се усили, защото множеството деца не могат да считат мислено.Магдалена, 7 клас: Мисля че е сложен, тъй като в този момент ни дават пробни проби и наподобяват доста сложни.
Въпрос: А учителят по математика какво счита?
Магдалена: Ами, споделя, че с учене всичко става. Трябва да учим.
Промени няма да има, споделиха от министерството. Изпитът не може да бъде омекотен, тъй като посредством него се отсяват и децата за математическите гимназии.

Таня Михайлова: Този изпит има и друга функционалност и тя е селективната функционалност във връзка с кандидатстване. Наистина дано тези възпитаници, които са най-хубави по математика, да реализират и най-високите резултати.
От министерството споделиха още, че тази година пробата е даже по-дружелюбен към децата. Задачите с къс отговор са понижени с една, а са увеличени по-лесните - с избираем. Задачите във втората, по-трудна част са понижени от 25 на 23.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР